Vučić: Srpska privreda kleca, neophodne gorke pilule

Izvor: Politika, 05.Jun.2013, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srpska privreda kleca, neophodne gorke pilule

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da nije doneta odluka o zamrzavanju plata i penzija i da je „mnogo predloga na stolu”.

On je za televiziju B92 rekao da je privreda Srbije nije na kolenima, već da „kleca” i da su joj neophodni „najekstremnije lečenje i gorke pilule” da bi se opravila.

„Svaki šešir je nedovoljno veliki da iz njega izvučemo sve potrebne mere, i istovremeno mali da nađemo ohrabrujuću meru da nas izvuče iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovako teškog stanja”, kazao je Vučić.

On je rekao da će odluka o paketu mera biti doneta posle konsultacija s liderima svih stranaka koje čine vladajuću koaliciju i s domaćim i stranim stručnjacima, a nije mogao da kaže da li će konačnu reč imati stručnjaci ili političari.

„Vlada će doneti odluku i izaći ćemo otvoreno i iskreno i reći kakva je odluka. Važnije je da donesemo dobre i odgovorne mere, nego da li će se to desiti deset dana pre ili kasnije”, ocenio je vicepremijer.

On je istakao da se Srpska napredna stranka, čiji je on lider, založiti za rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, za reformu poreske uprave i za veću finansijsku disciplinu.

Vučić je naglasio da Vlada sama mora da nađe uštede i istakao da postoji veliki broj troškova koji se može smanjiti, među kojima su službena putovanja.

„Da li toliki broj službenika mora da putuje, a da rezultate nismo videli?”, zapitao je Vučić i dodao da se na putne troškove i dnevnice troši nekoliko miliona evra.

On je naglasio da od 400 firmi koje sa oko 40 odsto doprinose punjenju budžeta, samo tri firme nisu prezadužene.

Po rečima Vučića, o teretu koji nosi privreda govori i činjenica da u lokalnoj administraciji radi 41.000 ljudi, a u državnoj 28.000, ne računajući vojsku i policiju.

----------------------------------------------

Uskoro nivo aflatoskina u mleku ponovo 0,05

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je mleko u Srbiji dobro i da je nivo aflatoksina u mlečnim proizvodima „suštinski” smanjen, a da će Vlada uskoro to i „formalizovati”.

Vučić je rekao da ne zna koliki je sada nivo aflatoksina u mleku, ali je rekao da je smanjen i da će uskoro i formalno ponovo biti propisano da ne sme da bude veći od 0,05 mikrograma po litru, što je evropski standard.

Upitan šta se desilo s njegovom najavom iz marta da će Vlada uskoro doneti uredbu po kojoj će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti vraćen na 0,05 mikrograma, Vučić je rekao da će vlada uskoro doneti tu odluku.

„Uskoro će se ponovo podzakonskim aktima smanjiti nivo aflatoksina”, kazao je Vučić.

Kako je naveo, oni koji su tvrdili da domaće mleko ne valja, kupili su stanove po Beču, a poljoprivrednici su zbog te tvrdnje imali gubitke.

Vlada Srbije je 28. februara dozvolila povećanje granice dopuštene koncentracija aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po litru.

Beta

objavljeno: 05.06.2013.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vučić: Srpska privreda kleca

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2013

Nije doneta odluka o zamrzavanju plata i penzija i mnogo je predloga na stolu. Privreda Srbije nije na kolenima, već "kleca" i neophodni su joj "najekstremnije lečenje i gorke pilule" da bi se oporavila, rekao je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić..."Svaki šešir je nedovljano veliki da iz njega...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.