Vučić: Sledi drastičan rast plata, a penzije će biti najveće u istoriji Srbije

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 21:33

Vučić: Sledi drastičan rast plata, a penzije će biti najveće u istoriji Srbije

Poslednja vest je da Srbija, posle prvih 10 dana jula, ima 2,279 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego prošle, rekordne godine.

To je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodavši da ako tako nastavimo, imaćemo oko 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, što će biti najuspešnija godina.

"Rezerve zlata su nam najveće u istoriji. Moramo da održimo zdrav sistem i nizak deficit", rekao je Vučić i istakao značaj Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << monetarnog fonda.

Kaže da radimo sve od velikih projekata. Ističe da je krenula izgradnja puta Jermenovci - Plandište i dodao da se rade putevi u Sečnju.

Na pitanje da li je rat u Ukrajini usporio dolazak stranih investitora, Vučić kaže da nema sumnje da jeste, ali se to ne vidi u brojevima, ali je to, kaže, zahvaljujući delimično i rezultat minulog rada.

"Biće novih fabrika, imamo mesta u kojima to nismo radili gde nismo otvarali fabrike. Biće dobrih stvari", najavio je predsednik.

Kaže da će "novčanici biti puni ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti".

Rast plata i penzija

Kada je reč o povećanju plata, Vučić je kazao da već od 1.septembra prosvetnim radnicima i studentskom učeničkom standardu, negovateljicama ali i medicinskim sestrama i tehničarima rastu plate za 5,5 odsto.

Kako je dodao, od oktobra rastu i penzije za 5,5 odsto, a zatim za još 14,6 odsto od 1.januara, a kumulativno je to preko 20 odsto.

"I to će biti ubedljivo najveća penzija u istoriji Srbije", rekao je Vučić.

Stiže najveće povećanje penzija u istoriji Srbije

Takođe, specijalcima u vojsci drastično rastu plate, kao i u Vojno-tehničkom institutu, tvrdi on.

"To su ogromni skokovi. Ti ljudi će živeti neuporedivo bolje. To moramo da uradimo i za Žandarmeriju", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će od nove godine, ili nešto pre, u zavisnosti koliko para budemo imali, biti povećanje za sve u javnom sektoru, a tada će se pregovarati i o povećanju minimalne zarade.

"Imamo skoro 5 milijardi evra na računu"

Upitan da li će biti novca da se završe svi započeti projekti, kaže da je to veliko, važno i teško pitanje.

"Upravo sam vam zato rekao da brinem za budžet za sledeću godinu. Nemamo mi problem sa likvidnošću, sa solventnošću, sa nivoom javnog duga. Novca imamo skoro 5 milijardi evra na računu. Mnogo bogatije zemlje i veće nemaju toliko keša na računu. Vi kada biste oduzeli 4 milijarde od našeg javnog duga naša stopa javnog duga bila bi ispod 40 odsto, bili bismo u tri najbolje zemlje u Evropi", rekao je Vučić.

O manifestaciji EXPO 2027

Kad je u pitanju EXPO 2027, kaže da je to velika nada za Srbiju.

"Mi ćemo želeti da predstavimo ono što je naše najinovativnije", kazao je Vučić.

Kaže da će posle EXPA Beogradu ostati najbolji sajamski prostor u celoj Evropi ili možda drugi najbolji sajamski prostor u celoj Evropi.

"Napravićemo nešto što će biti u prva dva sajamska prostora u Evropi. Tada će biti završen i nacionalni stadion koji će biti lepotica i mnogo lepši od Alijans arene", rekao je on.

Najavio je novih 2,6 miliona novih turista zbog EXPA.

"Moraćemo da izgradimo novih 130 hotela. To su ogromne razmere", rekao je Vučić.

"Gradimo najviše puteva i pruga u Evropi"

Vučić je rekao da je ponosan što će aktuelna vlast za 12 godina, kako je rekao, izgraditi više pruga i puteva nego sve vlasti od 1945-2012.

"To je veliki uspeh. Gradimo danas, proporcijalno svojoj veličini i broju stanovnika gradimo najviše puteva i pruga u Evropi. Sada je to sve teže finansirati, nekada je to bilo lakše finansirati sa azijskim prijateljima. Danas je to mnogo teže, kada radite sa Evropljanima, a i danas smo razgovarali da sa Emanuelom Žiofreom, onda ide nešto sporije zbog procedura", rekao je Vučić.

Dodao je da smo dobiili veliki grant od 600 miliona evra, i na tome je zahvalan EU, kao što sam zahvalan kineskim prijateljima na ekspeditivnosti i efikasnosti.

"Bekhtel izuzetno dobro radi na Moravskom koridoru, kao što smo imali i sreće sa Rusima na ovom delu pruge od Stare Pazove preko Čortanovaca do Novog Sada".

Dodao je da će se uskoro do Subotice stizati za sat i deset minuta, a do Niša za sat i četrdesetpet minuta, što je, kako je rekao, do sada bilo nezamislivo.

BRIKS će da raste

Objasnio je da se dešavaju velike geopolitičke promene.

"BRIKS će da raste. To je pitanje za sledeću generaciju političara", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.