Vučević: “Cilj da do 2027. godine u Srbiji prosečna plata bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra”

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 11:25

Vučević: “Cilj da do 2027. godine u Srbiji prosečna plata bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra”

Srbija ima cilj da svaki njen građanin, u kom god kutku zemlje da živi, ima jednako dobre uslove za život.

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da je cilj da do 2027. godine u Srbiji prosečna plata bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra.

- Ono što smo mi kandidovali kao lista 'Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane' je da do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2027. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.400 evra, a minimalna zarada 650 evra, kao i da prosečna penzija bude 650 evra. To je ono čemu stremimo. To znači da će opet Beograd i Novi Sad odskočiti, ali moramo da vodimo računa o svim delovima naše države. Nije dobro da dva ili tri grada značajno odskoče, ta razlika ne sme da bude velika, jer može da pravi demografske, sveukupno društvene, pa i bezbednosne probleme. Zadatak Vlade Republike Srbije je da pokušava da vodi izbalansiranu politiku - rekao je Vučević za Radio-televiziju Vojvodine.

Dodao je da će plata svim zaposlenima u javnom sektoru biti povećana za 10 odsto, kao i da je od 1. januara povećan i minimalac, koji će iznositi do 50.000 dinara mesečno, u zavisnosti od broja radnih sati.

- Posebno su značajna povećanja za naše najstarije sugrađane, jer mi smo se mahom u prethodnom periodu fokusirali na rast plata, otvaranje novih radnih mesta, privlačenje direktnih stranih investicija, jačanje sveukupnog privrednog ambijenta. To je zadatak ove, ali pre svega i buduće vlade. Penzije moraju da prate plate, tj. da rastu u skladu sa ekonomijom i rastom plata, jer su penzioneri suštinski podneli najveći teret teških reformi i teških nepopularnih mera, pre svega govorim o merama iz 2014. godine, tako da imamo dvostruko povećanje penzija u poslednja tri meseca u poslednjem kvartalu 2023. godine i sada na početku 2024. godine - naveo je Vučević.

Kada je Novi Sad u pitanju, ministar je istakao da misli da će prosečna plata biti 1.000 evra.

Novi Sad je i pre ovoga imao preko 800 evra prosečnu pltu, videćemo koliko će to da raste, rekao je on.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.