Vlada i MMF: Prvo Zakon o penzijama

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i MMF: Prvo Zakon o penzijama

Beograd -- Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) su dogovorili da Vlada usvoji izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Vlada bi trebalo da taj Zakon uputi u Skupštinu pre kraja tekuće revizije kreditnog aranžmana, saopštila je Vlada.

Vlada Srbije u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je usvajanje ranije dogovoreno sa MMF-om.

Tokom boravka misije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MMF-a u Beogradu biće usaglašen i okvir budžeta za 2011, zaključeno je na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke ekonomije Diane Dragutinović i Misije MMF-a na čelu sa Albertom Jegerom.

Na sastanku o realizaciji kreditnog stend-baj aranžmana koji Srbija ima sa tom finansijskom institucijom, analizirana su i aktuelna privredna kretanja i procene do kraja godine u funkciji rebalansa budžeta za 2010. godinu, navodi se u saopštenju.

Srbije je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi. NBS je od MMF krajem septembra povukla 53,5 miliona evra ili 15 odsto pete rate. Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine.

Vlada Srbije i MMF počeli su danas zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra. Kako je najavljeno, glavne teme razgovora su rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011.

Zvanični razgovori počeli su plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojem srpsku delegaciju čine guverner Dejan Šoškić, potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

U izveštaju o prethodnoj reviziji, koji je objavljen 14. oktobra, MMF je ocenio da se ekonomski oporavak Srbije nastavlja, ali je i upozorio na povećanje rizika za rast inflacije. Kako je navedeno u tom dokumentu, Srbija beleži solidan privredni rast u poređenju sa zemljama okruženja, međutim, rast bruto domaćeg proizvoda ove godine neće premašiti 1,5 odsto, uz ocenu da je takav rast nedovoljan da donese povećanje zaposlenosti.

U izveštaju o petoj reviziji MMF je ocenio da je Srbija ispunila sve kriterijume utvrđene programom za kraj juna i do sada beleži umeren ekonomski rast.

Odbor direktora MMF-a je krajem septembra pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana, čime je uspešno okončano njegovo peto razmatranje. Ta pozitivna ocena MMF-a omogućila je Srbiji da povuče 366,5 miliona evra za jačanje deviznih rezervi.

Pratite specijal: NIS na berzi
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon o penzijama ostaje uslov MMF-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2010

BEOGRAD -..Tokom današnjih razgovora predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Albert Jeger, dogovoreno je da vlada usvoji izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputi ih u Skupštinu Srbije pre kraja tekuće revizije kreditnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Penzioneri bez odbrane pred poslanicima

Izvor: Politika, 25.Okt.2010

Sindikati ne žele da ulaze u razloge povlačenja zakona iz procedure, ističući da od minimuma zahteva za izmenu zakona ne odustaju ..Ako i sindikati i misija Međunarodnog monetarnog fonda uporno ne odustaju od svojih stavova po pitanju izmene i dopune Zakona o penzijskom osiguranju (MMF ne bi da...

Nastavak na Politika...

Vlada mora da usvoji izmene Zakona o penzijama pre odlaska misije MMF

Izvor: Press, 26.Okt.2010, 00:51

Na početku zvaničnih razgovora s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dogovoreno je da Vlada Srbije usvoji izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputi ih u Skupštinu Srbije pre odlaska misije MMF iz Beograda, tačnije do 2. novembra. Tokom razgovora o šestoj reviziji...

Nastavak na Press...

Nastavak pregovora sa MMF-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2010

BEOGRAD -..Zvanični razgovori predstavnika Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda nastaviće se danas na nivou tehničkih eksperata...Misija MMF-a, koja je doputovala pre pet dana radi razgovora o šestoj reviziji "stend-baj" aranžmana, treba da ostane u Srbiji do 2. novembra...U ponedeljak...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rebalans budžeta posle pregovora sa MMF-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2010

BEOGRAD -..Nacrt rebalansa budžeta za 2010. godinu je pripremljen, ali će moći da ide na usvajanje na vladi i u skupštinsku proceduru tek po završetku pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u okviru šeste revizije tekućeg aranžmana, izjavila je danas ministarska finansija Dijana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.