Vlada gleda ka predizbornoj 2011.

Izvor: B92, 06.Nov.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada gleda ka predizbornoj 2011.

Beograd -- Glavni kamen spoticanja u pregovorima sa MMF-om bio je budžet za sledeću godinu, ekonomisti veruju da je problem nastao zbog većih prohteva za predizbornu 2011.

Odlazak MMF-a iz Beograda bez dogovora sa Vladom Srbije odložio je mnogo toga, pre svega usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu.

Iako već pripremljen, u Ministarstvu finansija kažu da će na usvajanje ići tek po dogovoru sa MMF-om.

Iz zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 22, juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zadovoljni jedino izašli predstavnici sindikata. Delegacija MMF-a otišla je nezavršenog posla.

U razgovorima nije zapelo oko penzija, već oko budžeta za 2011. godinu. Ekonomisti za to imaju jedno objašnjenje, da su apetiti Vlade povećani.

"Stara stvar, mi stalno hoćemo da trošimo više nego što zarađujemo. Po nekim ranijim dogovorima sa MMF koje smo sami preuzeli, mi smo tu potrošnju trebali da smanjimo, a od toga sada odustajemo. Po svojoj prilici, zbog izbora koji predstoje", kaže ekonomista Mijat Lakićević.

"Ključni problem je kako potrebu za budžetski rashodima koje svako ministarstvo pred sastavljanje budžeta istakne, kada se sve sabere to je mnogo više od okvira javne potrošnje koji je MMF praktično odredio fiskalnim pravilima, a to je da razlika između javne potrošnje i javnih prihoda mora biti 4 odsto", kaže Goran Nikolić iz Centra za novu politiku.

U izveštaju MMF-a, možda po prvi put, kao problem označena je inflacija, koja će, sad već izvesno biti veća od planirane. MMF je preporučio restriktivniju monetarnu politiku.

"Inflacija jeste takođe velika opasnost, jer ona takođe znači nestabilnost. Trenutno, kratkoročno, to odgovara vladi jer povećava prihode s jedne strane, sa druger joj omogućava da više troši i lakše izlazi na kraj sa likvidnošću. Na neki način odgovara i građanima jer uđe više para, ali taj račun jednog dana mora da dođe na naplatu, a kada dođe onda će biti veći jer dolazi sa kamatom", smatra Lakićević.

Ni produženi boravak MMF tokom šeste revizije stend baj aranžmana u Beogradu, nije dao rezultat. Komunikacija će tako biti nastavljena preko beogradske kancelarije MMF-a. Dok ova međunarodna institucija ne bude dala zeleno svetlo, na usvajanje čekaju i rebalans za ovu i budžet za 2011. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.