Većina nemačkih penzionera radi zbog druženja, ne zbog para

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2018, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina nemačkih penzionera radi zbog druženja, ne zbog para

Gotovo 90 odsto nemačkih penzionera koji rade i nakon odlaska u penziju rade iz socijalnih i ličnih motiva, a ne finansijskih, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB).

"Devedeset odsto penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju uživa u svom poslu i traže kontakt s kolegama", proizlazi iz studije Instituta koji radi u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Istovremeno preko 50 odsto ispitanih navodi i finansijske razloge za ostanak u radnom odnosu i nakon odlaska u penziju.

Spremnost na rad i nakon odlaska u penziju povećava se s visinom penzije. Među penzionerima s penzijama nižim od 1.000 evra je 26 odsto žena i 29 odsto muškaraca koji rade i taj procenat je znatno niži od onog koji se beleži kod penzionera s višim penzijama. Među penzionerima s penzijama višim od 2.500 evra broj onih koji rade u proseku je 59 odsto, odnosno znatno viši.

U prve tri godine nakon odlaska u penziju u Nemačkoj u nekoj vrsti radnog odnosa ostaje preko četvrtine penzionera.

Potencijal za veću radnu aktivnost kod penzionera je još veći. Prema studiji IAB-a, kod 13 odsto penzionerki i 20 odsto penzionera koji ne rade postoji želja za ponovnim stupanjem u radni odnos.

Sve više poslodavaca zbog manjka radne snage zadržava svoje penzionere kao slobodne saradnike i nakon zvaničnog odlaska u penziju.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.