Veće plate do dva odsto

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće plate do dva odsto

Prostor za povećanje rashoda nije veliki, te je moguće skromno povećanje plata i penzija od oko dva odsto u proseku, kaže u razgovoru za „Blic” Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Milojko Arsić

- Taj prostor je stvoren nešto bržim rastom BDP nego što je planirano, kao i boljom naplatom prihoda usled suzbijanja sive ekonomije. Ipak, sa dugoročnog stanovništa bilo bi bolje da su povećane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << investicije jer bi one podstakle proizvodnju i zaposlenost - priča Arsić, odgovarajući na pitanje da li je najavljeno povećanje penzija i plata u javnom sektoru opravdano.

Sutra počinju zvanični pregovori Vlade i MMF. Šta bi MMF mogao najviše da nam zameri?

- Verovatno će nam zameriti na sporosti u reformama javnih preduzeća, te sporoj privatizaciji i kašnjenju u smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru. Dobro je što je prepolovljen fiskalni deficit, smanjen spoljni deficit, inflacija je stabilizovana na niskom nivou, investicije i izvoz su počeli da rastu, a privreda je izašla iz recesije. Međutim, deficiti su i dalje visoki, investicije i izvoz su niski, rast privrede spor, nezaposlenost visoka... Nema ni uočljivog napretka u radu institucija poput pravosuđa i administracije, a kreditna aktivnost banaka prema privredi opada.

U čemu će se razlikovati budžet Srbije za 2016. u odnosu na 2015?

- Najvažnije je da se i u narednoj godini nastavi sa smanjivanjem fiskalnog deficita jer je on i dalje visok. Na strani rashoda važno je da izdaci za plate i penzije, subvencije, nabavku roba i usluga rastu sporije od BDP, kao i da se povećaju javne investicije koje su izrazito niske. Država treba da nastavi sa suzbijanjem sive ekonomije i da se manje oslanja na dividende od javnih preduzeća.

Najavljuju se otkazi za 9.000 ljudi. Koliki je višak zaposlenih u sektoru države?

- Netačnim i neodgovornim izjavama u javnosti je stvoren utisak o postojanju enormnog viška zaposlenih u javnom sektoru. Međutim, u sektoru države ukupno radi oko 490.000 ljudi ili 6,8 zaposlenih na 100 stanovnika, a u zemljama centralne i istočne Evrope 7,6. S obzirom na tešku situaciju Srbija bi mogla da smanji broj zaposlenih za 25.000 do 30.000 uključujući planirano smanjenje od 9.000.

Veći standard od 2020.

Kada možemo očekivati bolji standard?

- Već u narednoj godini može se očekivati skroman rasta standarda od oko dva odsto, ali to poboljšanje građani neće osetiti. Za osetnije poboljšanje standarda potrebno je četiri do pet godina rasta privrede po stopi od bar tri do četiri odsto godišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.