Vaspitači i radnici predškolskih ustanova ispred Poštanske štedionice u Leposaviću

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 12:59

Vaspitači i radnici predškolskih ustanova ispred Poštanske štedionice u Leposaviću

Vaspitači i radnici Predškolskih ustanova okupili su se spred Poštanske štedionice u Leposaviću kako bi ukazali na tešku situaciju za podizanje novca.

Okupljeni vaspitači i radnici pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije od ukidanja dinara na rubu egzistencije.

Jasmina Savić ekonomista PU "Veselo detinjstvo" iz Leška upitala je da li ovako izgleda demokratsko društvo gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzioneri ne mogu da podignu svoje stečene penzije.

"Kao što znate nekome u Prištini je palo na pamet, proradila mu je mašta da ukine dinar i tako onemogući da ostvarimo osnovno pravo na život. Kako sada da jednom penzioneru kažete da ne može da ostvari svoju penziju i podigne novac koji je uplaćen iz naše Republike Srbije, a četrdeset godina je radio da bi stekao penziju, kako jedna majka da kupi mleko svom detetu kada ovde nemamo novca. Redovi su svakodnevni, ne možemo da ostvarimo naša osnovna ljudska prava ", kazala je Savić.

Ona je apelovala na međunarodnu zajednicu i zagovornike demokratije da se osvrnu i pogledaju na kakvom rubu egzostencije žive Srbi na Kosovu.

"Sve to se događa na očigled međunarodne zajednice, zato smo se danas okupili i želimo da pošaljemo apel i poruku i vapaj, svim međunarodnim glasnogovornicima koji svakodnevno zagovaraju demokratiju na svim mestima da pod hitno preduzmu korake i reaguju tamo gde treba da nam se reši problem jer ovakav život je nezamisliv, jer je nemoguće ovako živeti, kako da živimo kada nemamo novca”, istakla je Savić.

Da je situacija neizdrživa istakla je i Biljana Blagojević, vaspitač PU "Bambi" iz Sočanice.

"Ukinuli su nam naše osnovno pravo da podignemo platu koju smo zaradili i šta da očekujemo, zar posle toliko vremena šta smo sve preživeli od 1999. godine, šta smo doživeli, da sada u 21. veku nemamo svoja osnovna prava, nemamo svoje proizvode, nemamo platu, nemao svoj dinar, zar se tako danas živi? Zato molim sve u svetu da pogledaju sa kakvom se situacijom mi ovde suočavamo i nadam se u ime svih da će neko da stane uz nas. Situacija iz dana u dan postaje neizdrživa, da li treba da pakujemo svoje stvari i da napustano svoja ognjišta?, upitala je Blagojević.

Odlukom kosovske vlade o zabrani dinara svi smo pogođeni, kaže Marijana Milunović, vaspitač PU "Naša Radost" iz Leposavića.

"Građani su u jako nezavidnoj situaciji, prinuđeni smo svi da za svoje zarađene novčane nadoknade idemo u Rašku da podignemo novac, što nam iziskuje dodatno vreme dodatni trošak. Isto tako su stariji i bolesni najviše pogođeni, jer je za njih najteže", rekla je Milunović.

Podsetimo, i u Gračanici i Zubinom Potoku su redovi ispred filijala Banke Poštanske štedionice, gde su se građani okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog otežane situacije vezane za podizanje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"OVAKAV ŽIVOT JE NEZAMISLIV" Zaposleni u predškolskim ustanovama u redovima ispred banke u Leposaviću: Međunarodna zajednica da reaguje zbog ukidanja dinara (FOTO)

Izvor: Blic, 27.Feb.2024

Vaspitači i zaposleni u predškolskim ustanovama u opštini Leposavić, njih pedesetak, okupilo se danas ispred filijale Banke Poštanska štedionica u Leposaviću kako bi ukazali na sve težu situaciju u vezi sa podizanjem zarada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.