Usvojene izmene i dopune zakona o PIO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 00:55

Usvojene izmene i dopune zakona o PIO

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojima se rešava problem jednog broja korisnika prevremene penzije.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla je da se tim izmenama ne menjaju uslovi za sticanje prava iz tog zakona, kao ni način usklađivanje penzija.

Izmenama i dopunama tog zakona ispravlja se "nepravda" prema ljudima koji su koristili socijalni program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Reč je o licima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet godina - tzv. Opcija 5, odnosno do dve godine - tzv. Opcija 3.

Nakon prihvatanja socijalnog programa su usledile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine, kojima su promenjeni uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju i uvedena je prevremena starosna penzija, a sve sa primenom od 1. januara 2015. godine.

Zbog promene uslova za sticanje prava na starosnu penziju, odnosno kako više nije postojala starosna penzija po osnovu tzv. "punog staža", navedena lica nisu ispunjavala ni propisan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, pa su bila prinuđena da se opredele za prevremenu starosnu penziju, koja uključuje i tzv. "penale", odnosno trajno umanjenje iznosa penzije za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života.

Vlada Srbije je zbog nastalih okolnosti pokušala da spreči dalje usložnjavanje problema i odlučeno je da se to pitanje uredi zakonskim odredbama.

Zakon sadrži i odredbe koje uređuju pitanje statusa osiguranika poljoprivrednika koji obavljaju ugovorene poslove, s obzirom na angažovanje poljoprivrednika prema propisima o angažovanju na sezonskim i drugim poslovima.

Izmenama se precizira utvrđivanje staža osiguranja za tzv. "frilensere", koji su u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju inače još odavno prepoznati kao osiguranici samostalnih delatnosti.

Poslanici podržavaju izmene Zakona o PIO

Poslanici vladajuće koalicije podržali su danas, u prvom delu sednice parlamenta, izmene i dopune Zakona o PIO kojima se rešava problem jednog broja korisnika prevremene starosne penzije.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za rad Milanka Jevtović Vukojičić rekla je da je taj odbor konstatovao da izmene i dopune zakona imaju pozitivan efekat na korisnike prevremenih starosnih penzija, za razliku od onih zakonskih rešenja, koja su ranije donošena, a koja su imala restriktivni karakter.

Ona je dodala da se u fokusu zakona nalaze korisnici prevremene starosne penzije koji su u skladu sa planom i programom Vlade Srbije o rešavanju viška zaposlenih u preduzećima koja su se nalazila u procesu racionalizacije, restrukturiranja ili pripreme za privatizaciju, a kojima je nedostajalo pet godina, odnosno dve godine staža osiguranja do ispunjavanja bar jednog uslova za penziju.

"Zbog izmena Zakona o radu povećana je starosna granica 2014.godine, a koji je stupio na snagu 2015.godine i radnici koji su potpisali socijalni program nisu ispunjavali uslove za starosnu penziju već su penzionisani kao prevremeni starosni penzioneri kojima je trajno umanjena razlika", rekla je Jevtović Vukojičić.

Prema njenim rečima, zakon se odnosi isključivo na te starosne penzionere i ni na koji način ne dira u povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Kako kaže, granica za starosnu penziju ostaje 65 godina za muškarce, odnosno u ovoj godini 63 godine i dva meseca za žene.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović pozdravio je izmene I dopune Zakona o PIO jer se, kako je rekao, ispravlja jedna velika nepravda koja je učinjena prema radnicima u vreme privatizacije.

On je naveo da se penzioni fond dobro puni, navodeći da se u 2021.godini za penzije izdvaja 722,6 milijarde dinara, od toga iz budžeta 22 odsto, a nekada je, kaže, to bilo 48 odsto.

"Prema informacijama koje ima penzijsko-invalidski fond se veoma dobro puni u prvih šest meseci, sve manje se povlače sredstva iz budžeta. Penzioni fond je stabilan i ekonomski održiv, to je veoma važna činjenica", rekao je Mijatović.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević rekao je da je država bila prezadužena 2012.godine i da su je u tu situaciju doveli oni koji i "danas sapliću napore države i pokušavaju da diskredituju kredibilitet zemlje ogovarajući je kod međunarodnih institucija".

Citirao je tvit Marinike Tepić u kojem je, kaže, pomenula da lustracija za nju znači da neko nema prava da se kandiduje na izborima.

"Oni otvoreno kažu da njih demokratije ne interesuje. Oni otvoreno kažu da ih ne interesuje šta će reći građani na izborima. Oni jednostavno hoće da dođu na vlast na silu i da kada dođu na vlast zabrane svima koji drugačije misle da budu birani", rekao je Starčević.

On je rekao da ga takvi stavovi neodoljivo podsećaju na fašizam.

"Marinika Tepić kaže i odgovara predsedniku Srbije, evo ti si prvi koga ćemo mi, po tom našem fašističkom principu, staviti u neke moderne konclogore", naveo je Starčević.

Poslanik SVM Arpad Fremond rekao je da SVM podržava predloženi tekst zakona, jer se novim rešenjima garantuje pravna sigurnost, međugeneracijska solidarnost i socijalni položaj dostojan sadašnjih i budućih generacija penzionera.

On je ukazao i na to da poljoprivredni proizvođači nemaju ekonomsku moć da plate doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, navodeći da 175.000 njih duguje po 8.600 evra, te da to otvara pitanje ko će od zemljoradnika uspeti da plati te dugove da bi ostvarili pravo na penziju.

"Procene su da se u Srbiji samo između 50.000 i 70.000 poljoprivrednih gazdinstava bavi proizvodnjom koja je isplativa", rekao je Fremond.

Kisić Tepavčević: Ne menjaju se uslovi za sticanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja,  ni način usklađivanja penzije

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) ne menjaju uslovi za sticanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, kao ni način usklađivanja penzije.

Kisić Tepavčević je u Skupštini Srbije rekla da je osnovni razlog za izmene i dopune Zakona o PIO rešavanje problema sa kojim se suočavaju lica koja su bila obuhvaćena socijalni programom Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih.

Kako je objasnila, reč je o licima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet godina - tzv. Opcija 5, odnosno do dve godine - tzv. Opcija 3.

Navela je da su nakon prihvatanja socijalnog programa, usledile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine, kojima su promenjeni uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju i uvedena je prevremena starosna penzija, a sve sa primenom od 1. januara 2015. godine.

Zbog promene uslova za sticanje prava na starosnu penziju, odnosno kako više nije postojala starosna penzija po osnovu tzv. "punog staža", navedena lica nisu ispunjavala ni propisan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, pa su bila prinuđena da se opredele za prevremenu starosnu penziju, koja uključuje i tzv. "penale", odnosno trajno umanjenje iznosa penzije za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života.

Kisić Tepavčević je navela da je Vlada Srbije zbog nastalih okolnosti pokušala da spreči dalje usložnjavanje problema i odlučeno je da se to pitanje uredi zakonskim odredbama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština o penzijama

Izvor: B92, 16.Jun.2021

Beograd -- Skupština počinje novu vanrednu sednicu na kojoj će razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju...Kako je predlagač, to jest Vlada, naveo u obrazloženju, izmene zakona su potrebne kako bi se rešio problem korisnika prevremene starosne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.