Uspeh - penzije i plate mogu gore

Izvor: B92, 26.Mar.2015, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uspeh - penzije i plate mogu gore"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji mogućnost da se plate i penzije povećaju u ovoj godini.

"Mi smo predvideli sa MMF-om, kad smo ulazili u teške mere, budežstki deficit od 55 miijardi za prvi kvartal", podsetio je Vučić i dodao da on neće preći 27 milijardi, što je dvostruko bolje od onog što se očekivalo.

Premijer je rekao na konferenciji za novinare da će povećanje primanja predložiti MMF-u ukoliko i u narednim kvartalima rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu bolji od očekivanih, odnosno, ako se nastavi tendencija da deficit bude daleko manji od planiranog.

Vučić je naglasio da će to biti samo predlog države i da će sačekati njihov odgovor, naglasivši da ne želi da ugrozi aranžman s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Upitan koliko će biti povećanje, premijer je rekao da bi samo uštedom u ovom kvartalu mogao da vrati sve što je umanjeno, ali da se neće neodgovorno ponašati.

Premijer je istakao da ne želi da prikuplja političke poene na povećanju plata i penzija, već da se radi o ekonomskim pokazateljima, za razliku od ranjih vlada koje su to radile zarad populizma.

Podsetivši da je dogovorom sa MMF predviđeno, kada su planirane teške mere, da budežetski deficit u prva tri meseca iznosi 55 miijardi dinara, on je istakao da će prema stanju krajem marta on iznositi oko 27 milijardi dinara, a što je, dodao je, ostvareno uprkos tome da su neki od najvećih troškova plaćeni upravo u martu, kao i da se trenutno plaća 30 odsto više kamata za dugove iz prethodnog perioda.

"To nas dovodi do toga da smo svi zajedno uspeli, želim da se zahvalim penzionerima i radnicima u javnom i privatnom sektoru", rekao je Vučić.

Navodeći da podaci pokazuju da potrošnja u Srbiji raste, a ne pada, kao što neki lažno pokušavaju da prikažu, Vučić je rekao da raste i naplata akciza i poreskih prihoda, što on smatra prvim znacima oporavka srpske ekonomije, i zaključio da ćemo, ukoliko budemo uspešni u drugom i trećem kvartalu, razgovarati s MMF o povećanju plata i penzija.

Osim pada proizodnje uglja i električne energije, svi ostali parametri su pozitivni, primetio je premijer, a u aprilu se, dodao je, očekuje da će Železara da proizvede 95.000 tona čelika, dok bi u maju i junu mogla da bude profitabilna.

Upitan o ceni struje, rekao je da ona neće poskupeti do 1.aprila, podsetivši da cena nije povećavana dve godine, ali je dodao da će i o tome razgovarati s MMF-om.

Na reformi javnog sektora se radi, ali to je proces koji zahteva vreme, naveo je premijer i dodao da je u prethodnom periodu zabeležen veći prirodni odliv, odnosno odlazak u penziju nego što se očekivalo, pripisujući to najverovatnije novom zakonu o penzionisanju.

Vučić je izjavio da sprovođenje teških ekonomskih mera, odnosno ozdravljenje privrede u Srbiji, ne može da uspe bez čvršćeg regionalnog povezivanja.

"Srbija je politički i ekonomski spremna za saradnju sa zemljama regiona", kazao je Vučić i istakao da je ekonomska integracija od ključnog značaja za zemlje regiona, jer zajedno može da se uradi više posla i da se omogući prosperitet.

"Smatramo da je nepotrebno da na našim granicama kamioni stoje od 30 do 100 sati, time niko ništa ne dobija. Kad bi se to rešilo, bio bi oslobođen protok roba i ljudi, a suverenit država ne bi bio ugrožen", kazao je Vučić. Ukazao je na to da bi bolja saradnja zemalja regiona omogućila više radnih mesta, veću produktivnost, povećala konkurenciju i izvoz.

"Politički i ekonomski uslovi nikada nisu bili bolji za saradnju", istakao je Vučić, dodavši da, bez obzira na to što su neke zemlje regiona u EU, a druge nisu, "geografija ne može da se izmeni jer živimo jedni pored drugih, zbog čega je važno da radimo i da se borimo zajedno".

Vučić je kazao da je Srbija zainteresovana za sve integrativne procese u regionu i da radi na tome da se oni ubrzaju, odnosno da pre svega kompanije iz regiona sarađuju i plasiraju svoje proizvode na treća tržišta, jer je to jedini način da se postigne konkurentnost.

"Mi smo svi male zemlje, sa malim brojem stanovnika i sami kao tržište nismo dovoljno dobri, ali kao jedinstveno tržište postajemo mnogo privlačniji za ulagače, čime se povećava i naša snaga i naša produktivnost", kazao je Vučić.

Region nije iskoristio sve potencijale za saradnju, istakao je Vučić i podsetio da Srbija na tržišta u zemljama regiona plasira 22 odsto svog ukupnog izvoza i samo je izvoz u EU veći od toga.

"Mi time nismo zadovoljni, ti brojevi mogu da budu mnogo veći", rekao je premijer Srbije.

Ponovio je da Srbija nema nikakvih političkih problema u saradnji sa zemljama regiona, a da su najveći potencijali sa zajedničke poslove u oblasti namenske industrije i građevinarstva.

Svaka zemlja, kako je naveo, ima neki oblik saradnje s trećim zemljama i to bi moglo da bude podsticajno za udruživanje zemalja regiona u zajedničkim nastupima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moguće povećanje plata i penzija, kaže premijer

Izvor: Mondo, 26.Mar.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji mogućnost da se plate i penzije povećaju u pslednjem kvartalu ove godine jer je situacija sa državnim finasijama bolja od očekivane...Foto: Mondo/Goran Sivački.."Mi smo predvideli sa MMF-om kad smo ulazili u teške mere budežstki deficit...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.