Ukinuto 307 lažnih invalidskih penzija

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2016, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuto 307 lažnih invalidskih penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, obustavio isplatu za 307 invalidskih penzionera.

Da se Srbiji ne bi dogodio grčki scenario lažnih invalidskih penzija gde je Agencija za penzijsko osiguranje pre nekoliko godina otkrila da je na ostrvu Zakintos čak 82 odsto "invalida" bilo lažno, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, nastavlja da češlja srpske invalidske penzije. Od septembra 2014. kada su krenuli u opsežnu kontrolu do danas, Fond PIO je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obustavio isplatu za 307 invalidskih penzionera.

Od tog broja, za 117 njih penzije se ne isplaćuju, jer se korisnici nisu javili na pregled nakon dva poziva, što je bila njihova obaveza.

Fond PIO je na predlog Ministarstva rada krenulo u ovu kontrolu i do sada je pregledano 51.420 predmeta. Od tog broja na kontrolni pregled pozvano je 4.428 korisnika.

Upitani da li je utvrđeno koji je najčešći način na koji se proteklih godina dolazilo do lažnih invalidskih penzija, u Penzijskom fondu ističu da je u najvećem broju slučajeva u pitanju bila lažna medicinska dokumentacija o toku bolesti, dijagnozama i bolničkim lečenjima, koja je kao prilog uz zahtev ulazila u Fond.

Prevara je otkrivena kada je u Fondu PIO pronađena dokumentacija više invalidskih penzionera sa potpuno istom dijagnostikom.

Autor: Politika
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.