USKORO JUBILARNA 25. GUSANIJADA

Izvor: Kurir, 06.Feb.2011, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKORO JUBILARNA 25. GUSANIJADA

Kojem će guščaru mezimac čeličnim kljunom doneti titulu svetskog prvaka, biće poznato 27. februara, na jubilarnoj 25. gusanijadi

MOKRIN - Leti perje!

Ne bele se ovih dana široki mokrinski šorovi samo od snega, mraza i inja, nego i perja koje leti na sve strane.

U čuvenom severnobanatskom selu gusani se tuku od pamtiveka zbog prirodnog nagona za parenjem koje se javlja zimi. Tada se mužjaci bore da u jato dovedu što više dama i prošire svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << teritoriju. Cena šampiona ide i do nekoliko hiljada evra, ali ih vlasnici nerado prodaju jer ih, nakon odlaska u penziju, zadržavaju radi „zdravo jake krvi" i dobijanja budućih asova.

U prestonici čuvene Gusanijade, koja se zvanično održava u Mokrinu već četvrt veka, atmosfera među guščarima dostiže vrhunac. Četvoricu vlasnika samo još jedna stepenica deli do ulaska u veliko finale, koje će se održati 27. februara. Pravo da ukrste kljunove i krila imaće pobednici polufinalnih nadmetanja koja će se održati dve nedelje ranije - 13. februara.

Kao i uvek, najrečitiji je Duško Kovačić, predsednik guščarskog udruženja „Belo pero".

- Da na Gusanijadi sin može da udari na oca, ali stvarno, dokazuju ovogodišnji polufinalisti. Majstor Živice Terzića nadmetaće se sa Biciklistom, čiji je vlasnik njegov otac Sava Terzić Košničar - kaže za Kurir Kovačić.

Megdan će u drugom polufinalu podeliti Moris Grin Miloša Kovačića i Krilo Lazara Adamova Bilte.

- Moris Grin je već obavio lavovski deo posla, jer je u eliminacionim nadmetanjima izbubecao prošlogodišnjeg pobednika Vigeca Nikole Krišana - objašnjava predsednik „Belog pera".

Besmrtni

Iz pijeteta prema svojim šampionima, njihovi vlasnici odlučili su da ih i bukvalno načine besmrtnim tako što su ih preparirali. U kući Save Terzića Košničara šepuri se Klej 2.

Svetozar Lasičorbić Letko je preparirao svoje šampione Malog Zelena i Martina.

Nema tuče bez dama

Mužjaci neće da se tuku ako u njihovoj blizini nisu ženke, koje ih hrabre gakanjem. Parenje počinje sredinom decembra i traje do marta, kada ženke već počinju da nose jaja.

Da nema Gusanijade, mužjaci bi se tukli svakodnevno. To samo potvrđuje tezu mokrinskih guščara da ih ne teraju na silu da se tuku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.