Izvor: Beta, 19.Jan.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi ministri protiv povećanja plata

BEOGRAD, 19. januara 2010. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić je u utorak izjavio da je informisan da su svi ministri u Vladi Srbije protiv povećanja plata u javnom sektoru.

"Sporazum Vlade Srbije i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF)podrazumeva da suma zarada za isplate plata budžetskih korisnika i penzija u 2010. godini ostane nepromenjena", rekao je Jelašić novinarima povodom zahteva zaposlenih u javnim preduzećima da im zarade budu povećane.

On je dodao da taj sporazum predvidja da povećani prihodi budžeta, ako privredni rast bude veći od planiranih 1,5 odsto, ne idu u povećanje plata, odnosno potrošnju, već u štednju. On nije želeo da odgovori na pitanje koje bi monetarne mere morala da preduzima centralna banka ukoliko Vlada Srbije pristane na povećanje plata u javnim preduzećima, navodeći da se za sada poštuje sporazum sa MMF-om.

Povišice zarada traže radnici Telekoma, Jata, Železnica i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dok su radnici Elektroprivrede Srbije (EPS) sa Vladom Srbije sklopili sporazum da im zarade budu povećne na osnovu dobiti preduzeća.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.