Izvor: JUGpress.com, 03.Jun.2021, 18:45

Strah od anatomije Jelena Milošević je pretvorila u svoju najveću ljubav

NIŠ

              Sve češće se u nekim krugovima može čuti pitanje „ko će nas lečiti kada lekari koji su do sada to činili odu u penziju“. Odgovor na ovo pitanje daje i mlada Jelena Milošević, koja je od Gradske opštine Medijana u Nišu dobila nagradu koja nosi ime ratnog hirurga doktora Miodraga Lazića koji je pre godinu dana izgubio bitku sa koronom. Ova mlada devojka, koje je u Niš stigla iz Vranja gde je završila Gimnaziju „Bora Stanković“,  >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << studira medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a u svom indeksu ima sve same desetke. Ovih dana brani diplomski rad a priprema se za nastavak školovanja na doktorskim studijama. Kaže da je sa lakoćom savladala gradivo od kojeg mnoge zna da zaboli glava. Njen najveći strah kada se upisala na fakultet bila je anatomija, a onda se strah pretvorio u ljubav i sada je student demonstrator na ovom predmetu. Radi to sa velikim oduševljenjem. Odluku da upiše medicinu donela je kao maturantkinja gimnazije i ni jednom momenta se nije pokajala.

                 „Nagrada koju sam sada dobila je znak da je moj trud prepoznat, da su dosadašnji radovi na fakultetu u okviru nastvanih i vannastavnih aktivnosti cenjeni ali je to i podrška da nastavim da se usavršavam. Doktor Lazić je i dalje uzor svim mladim kolegama i studentima da se trude i rade na profesionalnom usavršavanju“, kaže Jelena.

                 Ova mlada i ambiciozna devojka samo jednu stvar nije uradila do sada. Nije uspela da prebroji koliko je desetki u njenom indeksu. Sa osmehom na licu dodaje da je iza nje šest godina studiranja i da nije razmišljala o tome koliko je to ispita. Za tih šest godina je bilo i teških i lepih trenutaka, ali nikada kajanja.

                  „Prve godine studiranja su mi bile pomalo teške jer sam se srela sa predmetima koje nisim imala u gimnaziji, ali sam se  pronašla u tome.Videla sam svrhu svog učenja i što je najvažnije  mogućnost da se teorijsko znanje primeni u praksi i u rešavanju  pre svega kliničkih slučajeva i pomogne drugim ljudima“, ističe Jelena.

                  Da upiše medicinu presudila je ljubav prema biologiji i hemiji pa i naučna istraživanja kojima se bavila kao gimnazijalka.Medicinu je prepoznala  kao mogućnost da to znanje primeni u daljem obrazovanju.

                  „Najteža mi je bila prva godina i susret sa anatomijom jer sam se prvi  put sam se srela sa tako kompleksnim predmetom koji je osnova same medicine i za bilo koju medicinsku granu. Samo polaganje anatomije mi je bilo najveće zadovoljstvo jer sam najveći strah, problem i teškoću savladala sa lakoćom. Tako se rodila ljubav prema anatomiji i od druge godine sam krenula sa  naučnim istraživanjima iz ovog predmeta. U trećoj godini sam postala i demonstrator na ovom predmetu. Cilj mog rada je da pomognem mladim studentima da oni steknu prva znanja iz anatomije. To je  sa jedne strane plemenit cilj a sa druge strane dobro je i za napredak jer nas kroz sve to vode naši mentori i profesori“, naglašava  Jelena.

                   Za vreme studija Jelena je dosta vremena provela na klinikama UKC. Srela se sa mnogim pacijentima, razgovarala sa njima, osluškivala njihove želje.

                   „To da neka vrsta dodatne motivacije da naučimo što više. Ne da bi smo imali dobre ocene na ispitima  već  zato što pogled pacijenata znači da neko ceni vaš trud, a sa druge strane lekari su ti koji daju nadu. Pacijenti su nekada u velikom strahu. Znaju da imaju problem, ali ne znaju o  čemu se radi. Na nama je da im damo podršku da im  pokažemo da ćemo biti sa njima tokom lečenja i otklonimo im bezpotreban strah jer se oni, ipak, uzdaju u nas“, kaže Jelena.

                  Dodaje da je u medicini od velikog značaja timski rad, konsultacije sa kolegama, njihova pomoć i želja da se nekome pomogne, jer kada postoji želja rešenje se uvek nađe.

                  Kao i svaka mlada osoba Jelena ima svoje želje, planove i interasovanja. Ono što zasigurno zna je da neće otići iz Srbije i ostaće u Nišu.

                „Upisaću doktorske studije, jer to želim od prve godine, a svoje dalje usavršavanje nastaviću na polju nauke. Prezadovoljna sam na koji način mentori i profesori rade sa nama i nema razloga da bilo šta menjam. Pružene su nam velike mogućnosti da prikupimo praktične veštine i  znanja i to kasnije primenimo u praksi“, zaključuje Jelena koja je osim u medicinu zaljubljene i u jezike i govori engleski i italijanski, a sada se priprema da savlada i nemački jezik.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.