Stamenković: Neodgovorne izjave

Izvor: B92, 01.Feb.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stamenković: Neodgovorne izjave

Beograd -- Ekonomista Stojan Stamenković ocenio kao neodgovorne najave iz Vlade Srbije o mogućem odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru.

Stamenković, koji je ekonomski savetnik srpskog premijera, rekao je da su najave iz Vlade Srbije o mogućem odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru neodgovorne, jer bi to donelo velike ekonomske rizike.

"Rizici su veliki, jer bi se odmrzavanjem plata i penzija napravio darmar u svemu što bi trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << racionalna politika smanjenja ukupne potrošnje i povećanja investicija", rekao je Stamenković u intervjuu za mesečnik "Ekonometar", koji izlazi drugog februara.

On je Vladi Srbije preporučio da se uzdržava od takvog političkog marketinga, jer ne samo da joj ne donosi očekivane poene nego za njih dobija i "zaslužene 'packe'".

Stamenković je podsetio da je poznato da je vlada najpre pristala da se u Elektroprivredi Srbije povećaju plate pa, bar za sada, odustala od toga kad je postalo jasno da je time ugrozila stend-baj aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Pri tom se, kako je istakao, zna da bi eventualni raskid tog aranžmana imalo nesagledive posledice, jer bi se Srbija mogla suočiti sa zaustavljanjem priliva kapitala i realnim padom standarda u narednim godinama.

Prema rečima Stamenkovića, pravi problem jeste taj što su time potisnute u drugi plan reforme koje bi morale da budu okosnica 2010. i narednih godina, nezavisno od toga kakva će biti dinamika proizvodnje i rasta bruto domaćeg proizvoda.

Urednik Makroekonomskih analiza i trendova ocenio je i da će oporavak srpske privrede biti sporiji i neizvesniji, sporiji od, kako je rekao, sunovrata do koga je došlo nakon izbijanja krize.

Stamenković je ocenio da će kurs dinara u 2010. biti stabilan sa malim oscilacijama, ako ponovo ne dođe do "izbacivanja" veće količine dinara u jednom danu.

"Prema nekim našim ranijim procenama, evro bi na kraju ove godine mogao da vredi 100,5 dinara. Tu je ugrađena pretpostavka da će inflacija biti oko sedam odsto, a da će cene u evrozoni porasti za dva odsto, kao i od toga da se neće ugroziti sporazum sa MMF", rekao je Stamenković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Veće plate i penzije ili neodgovorne izjave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da plate i penzije u Srbiji od septembra moraju da budu odmrznute i da će Vlada o tome razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ekonomski savetnik srpskog premijera Stojan Stamenković ocenio je da su najave...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.