Šta raditi s penzijom većom za dva odsto?

Izvor: Radio 021, 10.Avg.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta raditi s penzijom većom za dva odsto?

U Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, a mnogi od njih izdržavaju i čitave porodice, smanjenje penzija od prošlog oktobra nije im lako palo. Kako će im pasti povećanje od jedan do dva procenata?

Ipak, premijer Srbije tvrdi da će se budžet konsolidovati, a uz konsolidaciju budžeta dolazi i promena mentaliteta: "Ali najvažnija promena je ona u glavama ljudi. Počeli smo da menjamo mentalitet i idemo u novom pravcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali za to smo prvo morali da prihvatimo da je u prošlosti mnogo toga pogrešno rađeno."

Promenjen mentalitet ili ne, tek, penzije su manje, a penzionera je svakim danom sve više. Ta primanja bi do kraja godine mogla da budu uvećana za jedan do dva odsto, što u praksi znači između 250 i 400 dinara.

"To bi značilo sprdačina u tri čina, svaki dinar koji bi se povećao, značio bi mnogo, pa valjda je, kol'ko tol'ko, jer su lekovi skupi, a ja sam, žena od 80 godina, nek nam vrati ono što nam je uzeo, i slobodan je. Sa tim novcem šta može da se učini? Pa sad evo matematika, tri litre mleka", kaže jedan beogradski penzioner.

Ipak, nije tri, nego je 4,5 litre mleka ili dva kilograma paradajza. Za taj iznos bi moglo da se kupi šest vekni hleba ili dva litra jogurta, pet sapuna ili dva deterdženta. Ipak, za meso ne bi bilo novca, jer za 250 dinara ne može da se kupi ni pola kilograma mesa.

Priča o tome šta sve možete u Srbiji kao penzioner s povećanjem penzije od jedan do dva odsto veoma je kratka. Najniža penzija u Srbiji iznosi 13.000 dinara.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.