Šta nedostaje srpskoj ekonomiji

Izvor: RTS, 17.Maj.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nedostaje srpskoj ekonomiji

Sledeće godine plate i penzije mogu biti veće, kaže ministar finansija Siniša Mali i dodaje da je Srbija konsolidovala državne finansije. Da će biti prostora za to u budžetu potvrđuju i članovi Fiskalnog saveta. Ipak, nisu saglasni da bi sve trebalo utrošiti samo na plate i penzije. Upozoravaju da je privredni rast nizak i da bi ga trebalo podstaći državnim investicijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prošlu godinu Srbija je završila sa suficitom u budžetu, a prema procenama i 2019. godina ide istim putem. Javni dug je sada oko 50 odsto BDP-a, nezaposlenost je smanjena, inflacija niska - i to su, kažu u Fiskalnom savetu, pokazatelji makroekonomske stabilnosti. Upozoravaju ipak, na nizak privredni rast.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta kaže da su u Srbiji javne investicije 18 procenata BDP-a, a prosek u regionu je 23.
"Tačno je da mi imamo najviše stranih investicija, ali tih 18 odsto BDP-a, vam jasno govori o nedostatku domaćih privrednih investicija i to je upravo jedan od glavnih problema koje treba otkloniti u ovoj misiji povećanja privrednog rasta", kaže Altiparmakov.
A da bi bilo više domaćih kompanija, privrednici ponavljaju zahteve.
Stanka Pejanović, predsednica SAM-a kaže da ih zanima smanjenje poreza i doprinosa na zarade.
Druga stvar je, kako kaže, održivost sistema i u smislu pojačanja investicija malih i srednjih preduzeća.
"Da li će država da napravi tzv. poreske podsticaje za preduzetničke fondove koji bi investirali u mala i srednja preduzeća - biznis anđele i da li će se neke nebankarske institucije, podstaći njihov razvoj kroz zakonska rešenja, kako bi takođe mogli da pospešimo razvoj malih i srednjih preduzeća", rekla je Pejanovićeva.
Na unapređenje poslovnog ambijenta usmereno je osam od 20 reformi o kojima se Srbija dogovorila sa EU, kaže ministar finansija. Prioritet je transformacija Poreske uprave.
"Posebno je važno što smo započeli proces smanjenja opterećenja na zarade prošle godine. Nastavljamo sa tim i ove godine, kako bi sa te strane naša ekonomija išla više ka ekonomiji koja oporezuje dohodak, oporezuje dobit a manje da oporezuje rad", kaže ministar finansija Siniša Mali.
Po lakoći poslovanja, Srbija zauzima 48. mesto na Duing biznis listi Svetske banke. Među 190 zemalja najbolji uslovi poslovanja su na Novom Zelandu, a najlošiji u Somaliji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.