Šta će papa kad ode u penziju?

Izvor: B92, 14.Feb.2013, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će papa kad ode u penziju?

Zagreb -- Papa Benedikt XVI krajem meseca napušta dužnost poglavara Katoličke crkve, ali postavlja se pitanje šta će biti s njim kada ode u penziju.

Kako će se odlazeći papa oslovljavati, ili šta će biti s njegovim pečatom i prstenom, pitanja su koja zaokupljaju svetsku javnost.

Stručnjak za kanonsko Stanislav Vitković kaže za Dnevnik.hr da će 28. februara u 20 sati papa Benedikt XVI ponovo postati Josef Racinger, koji će se vratiti u kardinalski savet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Pošto ima već 85 godina, on neće biti među kardinalima koji će birati njegovog naslednika. Prema tome, njemu bi se trebalo obraćati kao i svakom kardinalu: uzorni gospodine, eminencijo, gospodine kardinale itd", objašnjava Vitković.

Takođe, ovih dana se postavlja i pitanje šta će biti sa dva simbola papske vlasti - prstenom i pečatom, koji se tradicionalno uništavaju nakon smrti pape.

"Najverovatnije da će i njegov pečat i njegov prsten biti stavljeni u arhivu Svete stolice. I niko se više njima neće služiti jer će novi papa imati svoje", kaže Vitković.

S druge strane, mediji navode da se mnogi kardinali protive tome da se Racinger preseli u stan unutar zidina Vatikana, jer smatraju da će njegova blizina ili on sam lično uticati na rad novog pape. Američki "Nešenel katolik reporter" rekao je čak da bi "možda bilo najbolje da se Benedikt XVI preseli u neki samostan u rodnoj Nemačkoj".

Iako Papa nije rekao šta će raditi posle povlačenja, nagovestio je da će se potpuno povući iz javnosti, kao i da neće uticati na rad svog naslednika.

"Iako se povlačim uz molitve, uvek ću biti uz vas, čak i ako budem sakriven od sveta", rekao je on svojim saradnicima, piše BBC.

Glasanje o novom papi biće organizovano u Sikstinskoj kapeli i počeće najkasnije 15. marta. Održaće se dva puta ujutro i dva puta popodne, tako što će svaki kardinal na papir ispisati ime svog prvog izbora.

"Što se tiče glasanja, postoji samo jedna promena, koju je uveo upravo papa Benedikt XVI. Novi papa može postati onaj ko dobije dve trećine glasova, a ne kao što je to pre bilo, običnom većinom", kaže predsednik Odbora za organizaciju međunarodnog euharistijskog kongresa Piero Marini.

Takođe, nakon svakog glasanja listići se spaljuju, a ako je papa izabran, biće pušten beli dim.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta će papa kad ode u penziju?

Izvor: BanjalukaLive.com, 14.Feb.2013

Papa Benedikt XVI krajem mjeseca napušta dužnost poglavara Katoličke crkve, ali postavlja se pitanje šta će biti s njim kada ode u penziju. Kako će se odlazeći papa oslovljavati, ili šta će biti s njegovim pečatom i prstenom, pitanja su koja zaokupljaju svjetsku javnost. Stručnjak za kanonsko...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.