Izvor: Magyar Szó, 09.Jan.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti sa uginulim životinjama?

U dvorištu porodice Pal, u Feketiću, već tri nedelje leži leš uginule krave.

Porodica Julijane Pal se bavi poljoprivredom, a stoku drže već više od 30 godina. Tetka Julijana kaže da su tokom niza godina imali krave i mada joj se zdravstveno stanje pogoršalo, i dalje je prinuđena da drži životinje jer joj je penzija veoma mala. O situaciji u kojoj se našla priča sa suzama u očima i veoma joj teško pada sve što >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << se desilo.

Desilo se da je jedna od krava tri nedelje nakon što se otelila neočekivano uginula. Tetka Julijana kaže da ništa nije ukazivalo na bilo kakvu bolest. Slučaj se desio 19. decembra, uveče. Bio je petak, porodica Pal je slučaj dan kasnije, u subotu, slučaj prijavila Veterinarskoj ustanovi „Proteinka” iz Sombora, koja se bavi uklanjanjem uginulih životinja. U ustanovi su im rekli da mogu izaći na lice mesta, u Feketić, samo u ponedeljak. „Od tada je prošlo već nekoliko dana, a njih još nema. Ne mogu više ni da pogledam leš, a ne mogu da zamislim zbog čega već danima nisu u stanju da pokupe uginulu životinju. Više puta smo se obratili i mesnoj zajednici, lokalnoj samoupravi, a i subotičkom inspektoru. Svi samo govore da će doći, ali kravu niko da odnese”, žali se tetka Julijana.

Porodica, nažalost, ne može ništa da učini jer moraju imati uverenje o tome šta se desilo sa telom uginule krave. Ukoliko takvo uverenje nemaju, dobiće kaznu. „Mađar so” je saznao da slučaj porodice Pal nije jedini; somborska firma ni u drugim slučajevima nije odnela leševe uginulih životinja.

Inspektor za zaštitu životne sredine lokalne samouprave u Malom Iđošu, Vera Pečurica, kaže da znaju za slučaj porodice Pal. „Ukoliko neka životinja ugine, mora se prvo javiti veterinaru, a potom lokalnoj samoupravi na odeljenju za poljoprivredu. Slučaj zatim „Proteinki” javlja nadležni na tom odeljenju, a somborska firma odnosi leš. Nadležna osoba u lokalnoj samoupravi je već više puta zvala „Proteinku” čiji su nadležni više puta obećali da će kravu odneti, ali se to ipak nije dogodilo”, kaže inspektor, dodajući da će zbog nastale situacije sastaviti dopis u kojem će biti naznačeno da „Proteinka” zbog prebukiranosti nije bila u mogućnosti da odnese leš, te će se naći drugo rešenje.

Zbog slučaja porodice Pal smo kontaktirali i „Proteinku”, gde su nam rekli da je firma prebukirana, i da nisu u mogućnosti da stignu u svako udaljeno selo. Dodali su i da bi lokalna samouprava morala osigurati hladnjaču za privremeno smeštanje uginulih životinja. Prema nepotvrđenim informacijama, takvu hladnjaču na teritoriji Vojvodine ima samo lokalna samouprava Kikinde.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.