Srpski čekovi stižu na 50.000 adresa u inostranstvu

Izvor: Večernje novosti, 26.Dec.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski čekovi stižu na 50.000 adresa u inostranstvu

Penzije primaju i mnogi građani van granica naše zemlje, najveći broj šaljemo u bivše republike SFRJ, a zatim u Nemačku. Osim penzija, PIO fond isplaćuje i ostala prava za korisnike u drugim državama Od Brazila do Novog Zelanda, od Rusije do Kipra, srpske penzije putuju po svim meridijanima. PIO Fond šalje primanja u više od 30 zemalja širom planete, a najviše po Evropi. - Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji stižu u 26 zemalja sveta, ne računajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bivše jugoslovenske republike - kažu u Fondu PIO. - Od ukupno 13.068 korisnika više od polovine živi u Nemačkoj, čak, 8.514 korisnika. PROČITAJTE JOŠ: Novim korisnicima penzije isključivo na tekući račun Pretpostavlja se da je razlog za ovako veliki broj srpskih penzionera u Nemačkoj to što deo primanja dobijaju u ovoj zemlji. Naime, državni nemački penzioneri ne mogu da žive duže od tri meseca van zemlje, jer se od njih očekuje da penziju koju dobijaju od države troše u svojoj zemlji. Sličan je zakon i u drugom zemljama, a važan razlog zašto naši penzioneri žive rasuti po svetu su i unuci, jer se u zapadnim zemljama za bolovanje, pa ni odsustvo zbog porođaja ili bolesti deteta ne dobija sto odsto plate. Na drugom mestu je Austrija sa 2.150 korisnika srpskih penzija, pa Mađarska sa 731 korisnika, u Švedskoj je 308 korisnika i na petom mestu je Francuska sa 249 srpskih penzionera. Manje od dvesta srpskih penzionera čeka svoja primanja u Švajcarskoj - 195, u SAD - 125 i u Češkoj 142 korisnika. U Brazilu i Grčkoj imamo po jednog penzionera, dok ih u Rusiji i na Novom Zelandu živi po četvoro. U Tursku se šalje pet, a na sunčani Kipar šest srpskih penzija. - Penzijski fond isplaćuje penzije i ostala prava za 46.097 korisnika koji žive u državama bivše SFRJ - ističu u PIO Fondu. - Najbrojniji su penzioneri u Republici Srpskoj, gde ih živi 11.662. Sledi Hrvatska u koju se šalje 11.496 srpskih penzija. Broj ljudi koji u inostranstvu primaju srpske penzije svake godine je sve veći, a u odnosu na lane ih je oko 2.000 više. Najveći porast penzionera sa srpskim čekovima zabeležen je u Hrvatskoj (lane ih je bilo 10.613), ali i Crnogorcima, gde se šalje 6.207 penzija iz srpskog budžeta. U Makedoniju se šalje 5.640, a u Sloveniju 3.127 srpskih penzija. PROČITAJTE JOŠ: Uz penzije stiže i dodatak DEVIZNA PRIMANjA DEVIZNA primanja dobija oko 191.000 penzionera u našoj zemlji, a pored Nemačke, najveći broj koverata, oko 40.000, stiže iz Hrvatske, Austrije, Švajcarske, Francuske. Najveću nesrazmeru imamo sa Makedonijom, iz koje stiže oko hiljadu koverata, a tamo šaljemo pet puta više penzija. Iznos penzije ne umanjuje prenošenjem u drugu zemlju, ali se obračunavaju troškovi transfera penzija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Svake godine sve više penzionera koji primaju srpske penzije u inostranstvu

Izvor: Radio 021, 26.Dec.2018

Primanja iz PIO fonda dobijaju penzioneri u više od 30 zemalja širom planete, najviše po Evropi...Od ukupno 13.068 korisnika, više od polovine živi u Nemačkoj, čak 8.514. Pretpostavlja se da je razlog za ovako veliki broj srpskih penzionera u Nemačkoj to što deo primanja dobijaju u ovoj zemlji....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.