Spasićemo vid Kapetanu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jun.2018, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasićemo vid Kapetanu

Lekari u penziji iz Nirnberga dr Božidar Mitić i njegova supruga dr Milica Mitić reagovali su odmah nakon što je u "Vestima" objavljena informacija da Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu, zbog katarakte preti slepilo u splitskom zatvoru. Oni su i sami u kontaktu s Draganom s kojim se redovno dopisuju i spremni su da mu o svom trošku obezbede smeštaj i operaciju u Nirnbergu.

Kapetan Dragan je u Splitu lane prvostepeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << osuđen na 15 godina zatvora. Tražio je da operacija katarakte bude obavljena hitno, ali nije dobio odgovor zatvorskih vlasti. Čim su to saznali, dr Božidar i dr Milica Mitić reagovali su na tu informaciju.

Dr Božidar Mitić nam kaže da su on i supruga sa Kapetanom Draganom preko pisama u kontaktu skoro tri godine i da veoma dobro znaju kako se oseća u hrvatskom zatvoru.

- Problem s kataraktom, koja je u stvari zamućenje očnog sočiva, nije nimalo naivan i operaciju treba obaviti što pre. Ako bi se problem s kataraktom odlagao, moglo bi da dođe do potpunog slepila. Zato Milica i ja pozivamo Kapetana Dragana da dođe u Nirnberg o našem trošku. Biće smešten kod nas u stanu koliko god vremena treba, a platićemo i troškove operacije kod dr Vobea, jednog od najboljih stručnjaka u Nirnbergu za kataraktu. I supruga i ja smo kod njega operisali oba oka i sada nemamo nikakve probleme. Sad vidim čak do Tokija - kaže kroz smeh dr Božidar Mitić.

Kapetan Dragan im šalje redovno pisma pisana rukom, i to na najmanje četiri strane, a onda mu oni odgovaraju i ta prepiska traje skoro tri godine.

- Za razliku od mnogih ljudi koji se dopisuju privatno, Kapetan Dragan nam je rekao da ono što on piše širimo među poznanicima i prijateljima, a to je istina o njegovoj nevolji jer on nema čega da se stidi niti boji.

Kapetan piše o životu u zatvoru i ne krije optimizam. Ubeđen je da će dokazati svoju nevinost jer do sada nije dokazano ništa od onoga za šta ga optužuju.

Iako se nalazi u zatvoru, on nam piše da je zadovoljan tretmanom kod zatvorskih čuvara i drugog osoblja, da mu je hrana u redu, ali mu mnogo nedostaju internet i pisaća mašina - kaže dr Božidar Mitić.

Jednom prilikom, Kapetan Dragan je rekao da bi voleo da operacija katarakte bude obavljena u Beogradu. Sada je vrlo konkretna ponuda stigla iz Nirnberga da se to obavi u Nemačkoj, a sve troškove puta, operacije i smeštaj obezbediće dr Božidar i dr Milica Mitić. Sada je sve na zatvorskim vlastima u Splitu.

Iskusni asutralijski rezervni oficir Dragan Vasiljković (64) tokom rata u Hrvatskoj bio je komandant Jedinice za specijalne operacije Republike Srpske Krajine čiji su pripadnici bili poznati pod nazivom Knindže.

Na osnovu hrvatske poternice uhapšen je u Australiji mnogo kasnije, gde je bio u pritvoru od 2006. godine, s prekidom od septembra 2009. do marta 2010. Iako je predočavao da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, Australija ga je izručila 2015. godine.

U Hrvatskoj je Kapetan Dragan optužen za mučenje, premlaćivanje i ubijanje zarobljenika juna i jula 1991. godine u zatvoru na tvrđavi u Kninu, koje su navodno počinili vojnici pod njegovom komandom. Takođe i za napad na policijsku stanicu u Glini (zajedno s JNA, jedinom legalnom oružanom silom u to vreme).

Kapetan Dragan je odbacio krivicu, ali ga je Županijski sud u Splitu u septembru prošle godine ipak osudio na 15 godina zatvora. Suđenje je održano u nemogućoj atmosferi, o čemu svedoči i da je Kapetan Dragan imao branioca po službenoj dužnosti jer su mnogi advokati odbili da ga zastupaju iz straha.

Tokom postupka u Australiji, Kapetan Dragan je imao ogromnu podršku srpske zajednice. Samo do aprila 2007. bilo je prikupljeno više od 500.000 dolara za odbranu i troškove suđenja. Među onima koji su ga podržali u uzaludnoj borbi da do ekstradicije ne dođe bio je i vladika Australije i Novog Zelanda Irinej Dobrijević.

Da podsetimo, 12. juna Kapetan Dragan obratio se veću Vrhovnog suda Hrvatske koje je razmatralo žalbe na prvostepenu presudu u Splitu. Kapetan Dragan je rekao da nije optužen na osnovu dokaza već da je protiv njega pokrenut politički postupak.

On se sudskom veću obratio putem video-linka iz splitskog zatvora i ukazao da je osuđen za više od onoga zbog čega je izručen iz Australije.

Vrhovni sud Hrvatske može da potvrdi prvostepenu presudu, da je preinači u pogledu kazne ili da je ukine i naloži novo suđenje u roku od tri meseca.

Savo Štrbac iz Vasiljkovićevog advokatskog tima očekuje da odluka bude doneta mnogo pre isteka roka.

- Zbog bitnih povreda krivičnog postupka, verujemo da će prvostepena presuda biti ukinuta, ali i pritvor. U slučaju da presuda bude potvrđena, Vasiljković ima zakonsku mogućnost da traži uslovni otpust jer je izdržao dve trećine kazne. On je u pritvoru već skoro 11 godina i 11 meseci - objasnio je Štrbac.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.