Socijalni program, pa im umanjili penzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni program, pa im umanjili penzije

Bivši radnici kragujevačkih preduzeća osećaju se prevareno jer su 2011. uzeli socijalni program, na osnovu kojeg se u penziju ide sa 60 godina starosti i 40 godina staža, ne očekujući da će im mesečne naknade biti izmenama zakona trajno umanjene. Zbog toga su pokrenuli peticiju o dopuni Zakona o penziono-invalidskom osiguranju ne bi li ispravili, kako kažu, nepravdu koja im je naneta.

"Za 40 godina radnog staža, po starom zakonu, trebalo bi da imam penziju 33 hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a meni je po novom sada penzija 26 hiljada dinara", priča Mirko Potrić- bivši radnik "Zastava automobili".

Branko Obradović, bivši radnik "Zastave oružja" takođe je ozlojeđen.

"Mi smo prevareni jer u našim rešenjima što smo dobili sa prethodnom Vladom, sa kojom imamo sporazum i ugovor piše da kada napunimo 40 godina idemo u punu penziju. U međuvremenu je promenjen zakon i odjednom granica je pomerena za pet godina", kaže on.

I u Smederevskoj Palanci ispred fabrike drumskih vozila "Goša" oštećeni radnici prikupljaju potpise. Da su znali da će se promeniti uslovi ne bi ni potpisali socijalni program jer na godišnjem nivou gube skoro tri penzije.

"Polukvalifikovani radnici koji su prošle godine otišli imaju veću penziju od visoko kvalifikovanog radnika i od mašinskog inženjera koji ove godine ide u penziju", ukazuje Zoran Đurđević, predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava bivših radnika.

U Srbiji ima oko 6.000 radnika kojima je penzija doživotno umanjena. Potpisi se za sada skupljaju i u Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku i Smederevu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.