Izvor: JUGpress.com, 05.Jul.2023, 18:22

Slavica uzgaja hibiskus koji ne mrzne u  18 boja

NIŠ

Slavica Damnjanović je  u penziji i slobodno vreme koje sada ima ispunila je, kako kaže, najlepšim hobijem na svetu od kojige, priznaje, može i da se živi. Ona uzgaja cveće koje Nišlije mogu da vide na Sajmu cveća u Niškoj Banji. Osim što cveće mogu da kupe, Slavica je tu da sa njima podeli i iskustvo u njegovom negovanju, da im da neki savet, kako se koje cveće zaliva, prehranjuje, gde se čuva, u hladu ili >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na suncu. No, ono čime ona može da se pohvali i po tome je jedinstvena ne samo u Nišu već i šire je uzgajanje hibiskusa u čak 18 boja, a za njihovo uspevanje navodi da je nephodna ljubav i pažnja.

                            „Penzionerska sam već 22 godine, imam dovoljno slobodnog vremena koje sam posvetila uzgoju cveća. Posebno sam se posvetila uzgoju hibiskusa. Posadim id o 3.000 saksija. Jako su lepi i mogu u svim bojama da se nabave samo kod mene. Prodaje ih i Flora u Beogradu. Pojavio se njihov katalog i nemaju ni jednu boju, a ja sam evo stigla  do 18 boja“, ponosno kaže Slavica Damnjanović.

                           Slavica je iz Proseka i tamo i uzgaja svoje hibiskuse. Dodaje da im je potreban prostor, da su to dvorišne biljke i ne mogu da se uzgajaju u stanu.

                           „Hibiskus se sadi u zemlju, ne mrzne pa može i da prezimi tamo gde je. U proleće se seče do zemlje kako bi se pojavili novi pelceri. U punom sjaju je kada procveta a njegovi cvetovi su prelepi i prosto vas ostavljaju bez daha. Cvet hibiskusa je  25 santimetra, veličine tanjira. Mušterije koje kupuju kod mene oduševljene su jer su cvetovi zaista prelepi“, objašnjava Slavica.

                         Dodaje da je za uzgoj cveća, ako želite da ono bude lepo i da se pokaže u punom sjaju, najvažnija ljubav.

                          „Prema svojim hibiskusima se odnosim i gajim ih kao da su deca. Orezujem ih,  prehranjujem, okopavam i sve to radim sa zadovoljstvom i sa puno žara. Doduše potrebno je puno vremena posvetiti ovim biljkama. Sadim ih februara, prvo se bavim semankama koje moraju da isklijaju, a na njih pazite kao na bebu. Uvijam ih u vlažne peškire da bi imale dovoljno vlage i toplote, onda ih presađujem. Budu malo u plasteniku, a onda ih iznosim. U julu i avgustu već se prodaju“, kaže Slavica.

                           Ističe da je za sve potrebno strpljenje i ljubav, pa tako i za njene hibiskuse. Posebno je zahtevno izdvajanje semena zbog boje cvetova. A eto ona ih ima čak 18 što je nedostižan broj za mnoge uzgajivače ove biljke. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.