Slava sa više vere i mere

Izvor: RTS, 19.Nov.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slava sa više vere i mere

Ukoliko slavite slavu i ozbiljni ste u tome, onda vam nije svejedno koliko će vas to koštati. Naročito ako vam je smanjena plata ili penzija. Da li je došlo vreme da slavimo sa više vere i mere umesto što se stidimo jer nam je trpeza bila kraća od komšijske. Šta o tome kaže Crkva, a šta nauka.

Sezona je slava, a Srbija mora da štedi. Slave su i pod Turcima i u socijalizmu bile prilika da se među istomišljenicima slobodnije govori o politici. A poslednje dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << decenije kao da je jedini cilj da se proslavi što bogatije.

"Povratak religiji bez razumevanja i bez edukacije je doprineo da se organizuju na način koji nije verski nego više samo društveni i slavilo se u smislu potrošnje i društvenog statusa i dokazivanja koliko je ko bolji vernik", kaže Zorica Kuburić, sociološkinja religije.

Kriza ne zaobilazi ni slavsku trpezu. Penzionerka Zora Devetak će slaviti skromnije.

"Situacija je takva, ali je to ipak jedan naš tradicionalni praznik.To je način da se skupimo, da se podsetimo ko smo", kaže Zora.

Ali ima i onih koji će čak i da pozajme. Samo da na stolu, pred svega, bude bar 20 vrsta kolača.

"U tom razvodnjavanju slave ide i do tih prilika da se neko pokaže i dokaže i pred familijom kako je on i te kako moćan i superioran u odnosu na druge pa će on to mnogo lepše i sadržajnije kroz one sporedne stvari kroz jelo i piće i druge đakonije da proslavi slavu", kaže protojerej stavrofor Dragomir Sando.

Primer bi morali da daju najpre oni koji ne moraju da štede.

"Poručujemo i pozivamo i u ovom vremenu naš narod da proslavlja svoje slave i da to bude jedan daleko skromniji način s jedne strane u materijalnom smislu a dublji u duhovnom", ističe Sando.

Bez obzira da li je posna ili mrsna, slava pojede dve plate ili penzije. Kriza bi morala da nas natera da se uozbiljimo i svoj odnos prema tradiciji upristojimo. Da slavsku trpezu ne bismo pokrivali čekovima i brzim kreditima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.