Siromašni pošteđeni isključenja

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromašni pošteđeni isključenja

Elektroprivreda Srbije traži pomoć policije da bi isključivala imućne koji ne plaćaju račune. Siromašni za sada pošteđeni, jer im EPS neće seći priključke.

Dugovanja za komunalije sve su veća, jer građani sa sadašnjim platama i penzijama ne mogu da pokriju sve mesečne račune. Elektroprivreda, "Srbijagas", Toplane sa domaćinstvima i privredom ušli su u začarani krug međusobnih dugovanja. Samo dug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za struju i grejanje dostigao je 80 milijardi dinara.

Računi za struju, grejanje, telefon, vodu - šta pre platiti, a šta može da sačeka, dilema je koju svakog meseca rešava većina domaćinstava u Srbiji. Tako je krenulo i gomilanje dugova za struju porodice Živković iz Niša koji su dostigli pola miliona dinara.

Bratislav Živković kaže da njegova tročlana porodica već dva meseca živi bez struje, jer plata od oko 20.000 dinara nije, kako kaže, dovoljna da plati račune.  

U EPS-u tvrde da sirotinji neće seći priključke. Ali brine ih, kako kažu, što ni one bogate i bahate pojedince ne mogu da isključe. Zato traže da im policija pomogne u tome.

Životije Jovanović iz EPS-a rekao je da pripremljeno pismo za Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

"Pripremili smo i sve podatke, jer ne radi se o jednom kupcu, nego o 500 najvećih", kaže Jovanović.

I Toplane duguju za struju, ali su do kraja grejne sezone pošteđene isključenja. I njima duguju potrošači. Zbog besparice, kažu da od februara neće moći da plate ili vrate mazut Direkciji za robne rezerve. Tražiće odlaganje rokova, ali i novu pozajmicu.

"Naša procena je da do kraja grejne sezone treba još 26.500 tona mazuta. Verovatno da ćemo morati da deo količina ponovo zatražimo od republičke direkcije, a da drugi deo kupimo kod NIS-a", kaže Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

I u EPS-u i u toplanama izlaz vide u tržišnim cenama energenata, od kojih će biti izuzeta samo socijalno ugrožena domaćinstva.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.