Sindikati o odlasku u penziju: 67 godina je previše

Izvor: B92, 18.Mar.2019, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati o odlasku u penziju: "67 godina je previše"

Zagreb -- Hrvatska sindikalna inicijativa "67 je previše", koja se protivi odlasku u penziju sa 67 godina.

Oni najavljuju da će od 27. aprila početi sa prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma i objavila referendumsko pitanje kojim se predlaže vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u starosnu penziju.

"Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67 godina starosti, da je penalizacija za prevremeni odlazak u penziju previsoka, da se previše ubrzalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa", kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, prenosi agencija Hina.

Sever je zajedno sa Mladenom Novoselom iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Vilimom Ribićem iz Matice hrvatskih sindikata predstavio na konferenciji za novinare inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum, kojim se traži izmena postojećeg Zakona o penzionom osiguranju.

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosečno živi kraće nego u EU, a da se samo u najrazvijenijim evropskim zemljama, koje su i uvodile duži radni vek, živi duže.

"Život u zdravlju posle 65 godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosek u EU 10 godina. Mi smo bolesna, izradjena i siromašna nacija u kojoj se ljudi teraju da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u penziju", istakao je Sever.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljaće se, kako je najavljeno, do 11. maja širom Hrvatske, a sindikalni čelnici poručuju da bi glasanjem na referendumu gradjani mogli direktno da ukinu penzionu reformu koju je progurao ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a protiv koje su sindikati još na protestu u oktobru najavili referendum.

Referendumsko pitanje uobličeno je u predlog izmena Zakona o penzionom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu penziju sa 65 godina i 15 godina penzionog staža, pravo na prevremenu starosnu penziju u dobi od 60 godina i sa 35 godina penzionog staža, smanjenje penala za prevremene penzije sa 0,3 na 0,2 posto, te odgadjanje izjednačavanja starosne granice žena i muškaraca za odlazak u penziju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.