Izvor: Blic, 06.Nov.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurnost važnija od kamate

U trenutku kada je počela fiskalna konsolidacija, koja je podrazumeva i smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, ukupna štednja građana Srbije bila je, prema podacima NBS i Ministarstva finansija 8,4 milijarde evra. Prema poslednjim podacima, krajem avgusta, samo devizna štednja je dostigla skoro 9,8 milijardi evra, dok je dinarska u poslednjih šest godina utrostručena, sa 18 na 54 milijarde dinara. U NBS ističu da su tome doprinele i mere kojima je uspostavljena „trostruka“ stabilnost – deviznog kursa, inflacije, ali i finansijskog, odnosno bankarskog sistema. U Centralnoj banci ističu da ih „posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem“.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Samo šest meseci je potrebno da se uverite zašto je štednja u banci najbolja opcija

Izvor: Blic, 06.Nov.2018

Na izmaku još jedne Nedelje štednje, analitičari sa razlogom ističu pozitivan trend u Srbiji, koji potvrđuje da se svest o važnosti štednje na našim prostorima menja. Iako su mnogima i dalje „slamarice“ i „koverte“ primamljive opcije, građani sve više ukazuju poverenje bankama. Tome...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.