Sam svoj penzioner

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sam svoj penzioner

Sa porastom broja radnika koji su ostali bez posla, sve je više onih koji koriste zakonsku mogućnost sopstvenih uplata u penzijski fond. Od avgusta važe nove, za sedam odsto više osnovice za uplatu staža. Najniža mesečna uplata doprinosa je 3.656 dinara.

Pravo da sopstvenim uplatama u penzijski fond jednog dana sebi obezbede državnu penziju imaju svi koji nisu u radnom odnosu. Sa porastom broja radnika koji su ostali bez posla, sve je više onih koji koriste tu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakonsku mogućnost. Od ovog meseca važe nove, za sedam odsto više osnovice za uplatu staža: najniža mesečna uplata doprinosa sada je 3.656 dinara.

Među onima koji sami sebi uplaćuju doprinose je i Milijana Jovanović. Posle 28 godina staža stečenog za šivaćom mašinom u "Kluzu" i "Beku", ostala je bez posla.

Poslednjih pet godina prodavala je sladoled, a od zarađenog je, van sezone, sama uplaćivala staž. Prema njenoj računici, sada bi mogla u penziju. Milijana kaže da je prikupila 34 godine i šest dana staža.

Svim ženama koje imaju blizu 35 godina staža dodatno se žuri, jer će po novom zakonu koji je u skupštinskoj proceduri, od iduće godine, morati da imaju četiri meseca staža više.

Više od 30 hiljada građana u Srbiji samostalno uplaćuje doprinose. Uz Beograd, po broju takvih osiguranika prednjači i Kragujevac.

"Najviše uplaćuju ljudi koji su ostali bez posla i kojima je potreban staž za odlazak u penziju. Takođe, uplaćuju i deca, odnosno roditelji za svoju decu, jer posle navršenih 15 godina imaju pravo da im plaćaju taj staž", kaže Svetlana Drobac, referent kontrole doprinosa u Beogradu.

Postoji 13 osnovica za uplatu staža, koje penzijski fond svaka tri meseca usklađuje sa rastom plata.

Više od trećine osiguranika uplaćuje najniži doprinos, koji je sada 3.656 dinara, a najviši je 52.000 dinara. Oni koji doplaćuju nekoliko godina staža, a ranije su imali solidnu platu, trebalo bi da budu posebno oprezni prilikom uplata.

"Ono na šta im mi ukazujemo kao fond penzijskog i invalidskog osiguranja jeste da ta osnovica na koju će uplaćivati doprinos bude približna onoj plati koju su imali dok su radili da im to ne bi umanjilo penziju", kaže Vesna Vićentijević iz Fonda PIO.

Zato je ponekad bolje i da ne uplaćuju, već, ako je blizu, sačekaju starosnu granicu za penzionisanje.

Ako vam poslodavac kod koga ste radili nije plaćao doprinose, a vi želite da taj deo staža regulišete iz svog džepa, moći ćete to da uradite tek kada predate zahtev za penzionisanje, i ma koliko godina takvog staža imali, moći ćete da uplatite samo onoliko koliko vam nedostaje za sticanje prava na penziju.

U tom slučaju, plaćate isključivo po najnižoj osnovici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.