SSSS zatražio da rudari sa 40 godina  staža odlaze u penziju

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSSS zatražio da rudari sa 40 godina staža odlaze u penziju

BEOGRAD  - Savez samostanih sindikata Srbije zatražio je da se rudarima omogući da sa 40 godina radnog staža odlaze u penziju bez ispunjavanja starosnih uslova.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović kaže da je neophodno izmeniti postojeći zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Uslovi rada rudara u Srbiji, ocenio je on, veoma su teški. "Političari se rudara sete samo pred izbore, a u međuvremenu se teško radi", kazao je Vujović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Vujović je na obeležavanju Dana rudara u Srbiji, 6. avgusta, naveo da rudari na godinu dana rada imaju šest meseci beneficiranog radnog staža zbog teških uslova u kojima rade i zapošljavaju se mladi, tako da bi trebalo da idu u penziju kada ispune uslov po stažu iako nemaju godine starosti za penzionisanje.

On je podsetio da se Dan rudara obležava u znak sećanja na početak štrajka u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika.

"Rudari su tada tokom devet dana štrajka izborili da im se kolege vrate na posao i uspeli da skrate radno vreme", kazao je Vujović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.