Ruski general koji je oslobodio BG

Izvor: B92, 10.Maj.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski general koji je oslobodio BG

Ruski general u penziji Ivan Sluhaj priseća se bitke za Staljingrad, a dramatične uspomene ima i iz oslobađanja Beograda u koje je učestvovao.

U jesen 1945. Ivan Sluhaj imao je devetnaest godina, dva ordena Crvene zvezde i zvanje poručnika. Sa 73. gardijskom streljačkom divizijom stigao je od Staljingrada preko Kurska do Beograda. Nemci su partizane i Crvenu armiju dočekali pod Avalom.

"Nastupali smo forsirano oni nisu bili spremni da odbiju takav napad. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mi smo praktično došli ujutru negde oko 5, a oko 12 h pola grada bilo je oslobođeno. Međutim, onda su oni prikupili silu i pružili jak i težak otpor. Dovukli su do naših položaja tenkove, artiljeriju i počela je teška bitka. Kuće i zgrade su počele da se ruše jer su tenkovi i artiljerija pucali po zgradama. Ali kada smo zauzimali to brdo kod grada zarobili smo veliki broj zarobljenika a među njima i jednog oficira".

Crvenoarmejci su rešili da pošalju ultimatum Nemcima, potkrepljen pismom zarobljenog oficira koji je tvrdio da je prijatelj komandanta za Beograd, kaže Sluhaj. Sa belom zastavom i sa dva zarobljena nemačka vojnika ispred sebe Sluhaj je krenuo ka Nemcima. Pucnjava je prestala.

Predao sam majoru ultimatum i pismo, a onda su se pojavila i dva SS-ovca. Oni su insistirali da me streljaju tu i odmah. Ili da me obese. Ili zarobe. Ali taj major naredio da me ne diraju. Čekao sam prvo, a onda rešio: pa neću valjda da stojim i čekam smrt? Mislio sam ovako: Da trčim? Po svakom ko trči pucaju. Da polako idem - predugo je. Bilo je negde oko 200 metara. I ja sam krenuo strojevim korakom po ulici koja izlazi na most. Niko nije pucao. Tek kada sam bio nadomak ispalili su na mene tri rafala. Prvi iznad glave. Drugi iza leđa. Treći me pogodio po nogama."

Za izvršen zadatak Sluhaj je dobio orden crvene zastave. Nakon parade pobednika ulicama Beograda krenuo je sa Crvenom armijom dalje kroz Mađarsku do Austrije, gde je dočekao kraj rata. Svakog 9. maja on je na Crvenom trgu. Za bojkot Zapada ovogodišnje parade Sluhaj okrivljuje Obamu.

"Krivo mi je što neće biti na paradi sve države koje smo oslobađali, ali doći će ljudi samostalno, ne kao predstavnici država.“

Sluhaj, nesuđeni učlitelj, u penziju je otišao kao general-major sa bogatim iskustvom u uspostavljanju protivraketnih sistema. Predsednik je moskovskog komiteta veterana rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.