Rudari radno proslavljaju svoj dan

Izvor: B92, Beta, 06.Avg.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari radno proslavljaju svoj dan

Beograd, Bor -- Rudari Srbije danas radno proslavljaju svoj praznik, ali i ukazuju na teške uslove rada i nedovoljna primanja. Ministar obećao rešenje problema.

Ministarstvo energetike pokušaće da reši problem uplate zdravstvenog osiguranja i povezivanja radnog staža rudara, najavio je resorni ministar Petar Škundrić. Rudari imaju problem sa odlaskom u penziju, jer zbog beneficiranog radnog staža stiču uslov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za penziju pre uslova po godinama starosti. Ministar je obećao da će kroz izmene Zakona o radu biti rešen i taj problem.

Škundrić je na prijemu koji je upriličen povodom rudarskog praznika u Ministarstvu energetike naveo da je o problemima sa kojima se rudarska industrija susreće razgovarano sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i da je premijer obećao da će ova pitanja da se rešavaju.

Škundrić je rekao da žali što država nije u mogućnosti da efikasno rešava probleme sa kojima se rudari susreću.

Prema njegovim rečima, problem sa isplatom dela zdravstvenog osiguranja za rudare u rudniku "Resavica" rešen je na taj način što su preusmerena sredstva za lične dohotke.

Škundrić je napomenuo da to ne bi bilo urađeno da u ministarstvu nemaju rešenje za isplatu zarada.

On je najavio da su sa premijerom Cvetkovićem već vođeni razgovori o sistemskom restrukturiranju rudnika za podzemnu eksploataciju uglja, kao i da će se najverovatnije ići u grupisanje više rudnika oko jedne elektrane, navodeći kao primer da se razmatra spajanje više rudnika sa termoelektranom "Morava".

B92 u rudniku "Jama" u Boru

U jedinom rudniku sa podzemnom eksploatacijom, rudniku "Jama” u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u četiri smene radi 120 rudara. Na sedam nivoa u kojima se trenutno iskopava bakar slika je ista, mrak, blato, različita isparenja i vlaga. Od lifta koji zaposlene spušta i do 700 metara pod zemlju do do prvog rudara treba prepešačiti više od četiri i po kilometra.

I danas, na Dan rudara, na devetom horizontu, 340 metara ispod zemlje radilo je 12 rudara.

Oni kažu da je posao naporan, a da uslovi u kojima rade nisu dobri.

Zbog loše ventilacije i zastarele opreme, svaki od njih efektivno može da radi najviše pet sati, posle čega mora da napusti jamu.

Prosečna zarada rudara je oko 42 000e dinara. Iako je rad u rudniku jedan od najtežih, rudari kažu da bi veća plata mogla da izleči sve njihove muke.

I rudari i rukovodstvo Borskog rudnika Jama kažu da za sada imaju dobru komunikaciju. Većih nezadovoljstava nema jer, kako kažu, i jedni i drugi uskoro očekuju bolje poslovne rezultate, a to znači i veće plate.

Rudnik Jama u Boru važi za jedan od malobrojnih rudnika u Srbiji za koji se može reći da zaposlenima nudi koliko-toliko humane uslove rada.

To podrazumeva da su hodnici viši od dva i širi od tri metra, što nije slučaj u mnogim rudnicima u kojima se eksploatiše ugalj, a u kojima je, tvrde rudari, situacija katastrofalna.

U više od 300 rudnika u Srbiji, gde se eksploatišu sve vrste mineralnih sirovina, radi oko 20.000 rudara, a prosek zarada kreće se oko 36.000 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna junska neto zarada rudara u vađenju uglja iznosila je oko 48.223 dinara, u vađenju ruda metala - 37.385, a u vađenju ostalih ruda i kamena - 24.541 dinar.

Milanović: Država će pomoći rudarima

Državni sekretar Ministarstva energetike Radivoje Milanović izjavio je danas da država kroz subvencije pomaže rad rudara i najavio niz aktivnosti na rešavanju problema sa socijalnim i zdravstvenim davanjima i isplatom zaostalih plata.

Država pomaže rudarska preduzeća tako što ih subvencioniše direktno ili indirektno ili im pomaže da dobiju povoljne kredite kako bi kupili opremu za siguran i normalan rad, izjavio je Milanović.

On je gostujući u Vestima B92 rekao da je proteklih godina za rudnike u Boru i Majdanpeku kupljena oprema, "koja možda nije dovoljna ali da država pomaže koliko može".

On je dodao da država rudarskim preduzećima u okviru JP "Elektroprivreda Srbije" koja imaju finansijske probleme pomaže da nađu povoljne kredite kako bi kupili opremu i stvorili sisteme za normalan rad i ispunjenje energetskog bilansa.

Upitan da li bi rudari mogli da pokrenu talas nezadovoljstva tokom jeseni, državni sekretar je rekao da je rudarski posao težak i da "rudari traže malo, ali da su ipak vrlo osetljivi na napravde".

"Moglo bi se to desiti ako se ne ispune sve dužnosti prema njima", rekao je Milanović i dodao da ohrabruje to što je premijer Mirko Cvetković inicirao niz sastanaka kako bi se rešili svi problemi.

On je precizirao da se to odnosi na probleme koji se tiču socijalnih i zdravstvenih davanja, ali i isplate zarada zaposlenima u rudnicima i nabavke opreme za siguran rad u jamama i kopovima.

Sindikat traži veće zarade i bolje uslove

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović zatražio je da se rudarima u Srbiji povećaju plate i poboljšaju uslovi rada i bezbednost.

On je na obeležavanju Dana rudara, 6. avgusta, u Savezu samostalnih sindikata Srbije kazao da su plate rudara u Srbiji u proseku oko 30.000 dinara, bez obzira na veoma teške uslove i prekovremeni rad.

Vujović je podsetio da se 6. avgust obeležava kao Dan rudara u znak sećanja na štrajk rudara u Senjskom rudniku 1903. godine, započet nakon otpuštanja tri radnika.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković ocenio je da je položaj radnika i rudara u Srbiji trenutno izuzetno težak.

"U Srbiji nema granskih kolektivnih ugovora ni sistema koji određuju koja su prava i obaveze radnika, a koja poslodavaca i države", naveo je Vuković.

On je podsetio da, prema podacima Saveza sindikata, mesečno više od 100.000 zaposlenih u Srbiji ne prima plate.

Nedeljković: Zapostavljena grana

Rudarstvo u Srbiji je podeljeno na nekoliko grana: eksploataciju uglja u Kolubari i Resavici, obojenih metala, pre svega bakra, u RTB Boru, dok gvožđa ima na planinama Rudnik, Kopaonik, u okolini Majdanpeka.

Urednik sajta Energoportal Dragan Nedeljković naglašava da je ta privredna grana u Srbiji poslednjih 20 godina potpuno zapostavljena. I pored toga što je država preuzela potpunu kontrolu nad rudarstvom, nije uspela da iz tri pokušaja proda RTB Bor.

Nedeljković podseća da je bakar iz RTB Bora, zbog izuzetnog kvaliteta, čitavih stotinu godina na Londonskoj berzi bio posebno stimulisan.

Izuzetak su površinski kopovi uglja, delovi Elektroprivrede Srbije, koji se oporavljaju. I tamo se, međutim, kaže Nedeljković, posluje sa gubitkom.

Do renesanse srpskog rudarstva bi, prema Draganu Nedeljkoviću, moglo da dođe, kada politika bude prestala da se meša u tu delatnost.

Po njegovom mišljenju, to podrazumeva da država mora da prestane da postavlja čelne ljude na odgovorne pozicije u rudarskim basenima i prekine da utiče na formirenje cena bakra, uglja i ostalih energenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.