Izvor: Studio B, 16.Jun.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka je postavila pitanje u vezi sa pravom na porodičnu penziju. Njena drugarica je ostala udovica sa 39 godina. Njen pokojni suprug je bio umetnik i uplaćivao je sam sebi staž. U Penzionom fondu su joj rekli da ona nema pravo na porodičnu penziju.

Nema prava na porodičnu penziju zato što je u trenutku kada je njen muž preminuo ona imala 39, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ne 45 i više godina kao što zakon predviđa. Gledateljka Dragana pita da li je to tačno. 

Iz PIO fonda odgovorili su nam da ukoliko je udova u momentu smrti supružnika imala najmanje 45 godina života, pravo na porodičnu penziju stiče kada navrši Zakonom propisane godine života (u 2015. godini - 52 godine života, u 2016. godini * 52 godine i 6 meseci, u 2017. godini - 53 godine).

Ako je udova u momentu smrti supružnika bila mlađa od 45 godina života, ona nikada neće moći da ostvari pravo na porodičnu penziju, osim u slučaju kad posle smrti bračnog druga ostanu deca koja imaju pravo na porodičnu penziju po tom bračnu drugu, a udova vrši roditeljsku dužnost prema toj deci. U tom slučaju pravo na porodičnu penziju udovi ceni se u odnosu na datum prestanka prava na porodičnu penziju detetu, tj. ukoliko u momentu prestanka prava detetu udova ima navršenih najmanje 45 godina života, porodičnu penziju će ostvariti kada navrši zakonom propisane godine života za kalendarsku godinu u kojoj podnosi zahtev.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.