Ranije penzionisanje u Srbiji: USLOVI, IZAZOVI I MOGUĆNOSTI ZA RAD POSLE PENZIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Jan.2024, 06:01

Ranije penzionisanje u Srbiji: USLOVI, IZAZOVI I MOGUĆNOSTI ZA RAD POSLE PENZIJE

Muškarci u Srbiji mogu da se penzionišu sa 65 godina, a žene sa 63 godine i osam meseci. Da bi ostvarili uslov za punu penziju, potrebno je da pored godina života imaju i 40 godina radnog staža. Sve manje od toga znači i manju penziju, ali i za prevremeni odlazak potrebno je ispuniti određene uslove.
Aleksandar M. je mlad počeo da radi, te je 40 godina radnog staža imao i pre nego što je napunio 65 godina. Odlučio se da se već tada penzioniše, ali je svestan da će mu >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << penzija biti umanjena. „Penzionisao sam se sa 62 godine i očekivao sam penziju od oko 50.000 dinara. Međutim, sada primam 43.880 dinara svakog meseca„, kaže ovaj penzioner za Novu. Zakon o PIO propisuje da se za svaki mesec ranijeg odlaska iznos penzije umanjuje za 0,34 odsto, što znači da penzija može biti manja maksimalno 20,4 odsto u odnosu na regularnu.
U Aleksandrovom slučaju, njegova primanja su umanjena za 170 dinara za svaki od 36 meseci koliko je ranije prestao da radi.
Ko sve može u penziju ranije?
U Srbiji, da bi ostvarili penziju, građani moraju imati minimum 15 godina radnog staža, ali istovremeno 65 godina života, odnosno za žene 63 godine i osam meseci. Postoje penzioneri poput Aleksandra, koji rano počnu da rade, te im se otvara mogućnost da odu u penziju ranije. Svi koji sa najmanje 60 godina već „nakupe“ 40 godina radnog staža, mogu da se penzionišu, ali će primati niži iznos penzije.
Za penziju potrebno mnogo dokumentacije
Da bi ranije otišli u penziju, građani treba da pripreme mnogo dokumenata. Prvi potrebni dokumenti su lična karta ili uverenje o prebivalištu radi potvrde identiteta, dokazi o penzijskom stažu (radna knjižica, uverenje o beneficiranom stažu), fotokopija rešenja o prestanku zaposlenja, uverenje o obavljanju samostalne delatnosti ako je radnik bio u sopstvenom preduzeću, uverenje o plaćenim doprinosima za PIO, dokaz o regulisanom vojnom roku (za one koji su ga služili), i dokaz o stažu iz inostranstva ako je radnik radio van zemlje.
I nakon penzionisanja može da se radi
Penzioner u bilo kom trenutku može ponovo da se zaposli. Međutim, neće primati istovremeno platu i penziju. Ako na novom radnom mestu radi duže od godinu dana, imaće pravo na novi obračun penzije.
Članak Ranije penzionisanje u Srbiji: USLOVI, IZAZOVI I MOGUĆNOSTI ZA RAD POSLE PENZIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.