Protest udruženja penzionera u centru Beograda

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest udruženja penzionera u centru Beograda

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije su na Trgu Nikole Pašića održali protest i tražili da Vlada Srbije pod hitno predloži parlamentu zakon koji će regulisati sistemsko vraćanje neisplaćenih delova penzija sa kamatom. Penzioneri su protestovali i ispred zgrade Ustavnog suda i Radio-televizije Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović rekao je da su organizovali protest "zato što izmene i dopune Zakona o PIO fondu ne regulišu, niti nagoveštavaju povraćaj oduzete imovine od oko 700.000 penzionera".

Kako tvrdi Radović, materijalna šteta koju su pretrpeli pojedini penzioneri iznosi od 2.500 do 7.000 evra.
Dodao je da se penzioneri neće odreći tog novca i da će "nastaviti borbu pred našim redovnim sudovima sve do Strazbura".
On je rekao da je ovo put u bezvlašće i pravnu anarhiju za koju je isključivi krivac Ustavni sud Srbije koji je pod striktnom kontrolom vlasti.
Radović je rekao da izmene i dopune Zakona o PIO fondu omogućavaju vlastodršcima da povećaju penzije kada oni procene i koliko procene, "a već viđeno pred izbore, ali i da ih smanjuju po njihovom nahođenju i potrebama.
"Zalagaćemo se da se više ne devastira sistemski zakon PIO, nego da se primenjuje održiva i predvidiva formula koja je do 2014. godine sasvim dobro funkcionisala", rekao je Radović.
Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić rekao je da otimanjem od građana vlast prikriva nesposobnost da odgovorno i stručno upravlja državom.
"Ignorisanjem obaveze da neisplaćeno sistemski vrati aktuelna vlast nas upućuje na zauzdane sudove u kojima nas čekaju visoke sudske takse i vremenski neizvesne presude. Računaju da većina oštećenih penzionera neće pokrenuti parnice za naknadu štete i da će deo pezionera preminuti", rekao je Tamburić.
Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević rekao je da "organi izvršne i zakonodnavne vlasti, mešajući babe i žabe, uporno nastoje da građane Srbije suprotno zdravom razumu uvere da su socijalno osiguranje penzionera i zaštita lica u stanju socijalne potrebe jedno te isto".

Ivošević je rekao da je mešajući socijalno osiguranje i socijalnu zaštitu država donela Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu koga su penzije umanjene.
"Po proceni Ministarstva finansija ukupna ušteda ostvarena umanjivanjem penzija za tri godine iznosi 75 milijardi dinara, što je za četiri godine, koliko je trajala primena zakona, moglo da dovede do celih 100 milijardi dinara", rekao je Ivošević.
Rekao je da su ta sredstva prebačena u budžet, ocenjujući da ih je vlast koristila za svoje potrebe čime je lišavala korisnike imovine koju su stekli na osnovu zakona.
Učesnici protesta držali su transparente na kojima je pisalo "Vratite otete penzije", "Stavimo tačku na pljačku penzionera", "Moja penzija moja imovina".
Penzioneri su protestovali i ispred zgrade Ustavnog suda i Radio-televizije Srbije, tražeći da se više pažnje posveti njihovim problemima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.