Problem mešovitih penzija sa BiH biće rešen 10. juna

Izvor: Blic, 06.Jun.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem mešovitih penzija sa BiH biće rešen 10. juna

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je danas da će 10. juna biti potpisan ugovor sa Bosnom i Hercegovinom zahvaljujući kome penzioneri koji su primali mešovite srpsko-bosanske penzije neće morati da vraćaju višak sredstava koji su dobili po ranije donetim propisima.

Krkobabić je u intervjuu Tanjugu objasnio da su građani Srbije koji su jedan deo svog radnog veka proveli u BiH od države Srbije dobijali redovnu penziju, kako se ne bi napravio jaz u isplati, do momenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpisivanja Sporazuma sa BiH.

Međutim, kada je došlo do Sporazuma o regulisanju penzija između BiH i Srbije konstatovano je da su penzije u BiH niže nego u Srbiji i da je taj srazmerni deo koji se isplaćuje iz BIH manji od iznosa koji je isplaćivala Republika Srbija, pa su penzionerima 2005. godine poslata rešenja na kućne adrese da taj više isplaćeni iznos vrate.

Što se tiče regulisanja slovenačko-srpskih penzija, Krkobabić je istakao da je sporazum sa Slovenijom već potpisan i da se čeka verifikacija u Skupštini Slovenije kao i razmena ratifikacionih dokumenta. "Nakon toga, nadam se da će taj Sporazum biti vrlo brzo primenjen čime ćemo posle više godina rešiti i taj problem", rekao je on.

Krkobabić je rekao da je dat predlog koji će omogućiti da ljudi primaju penziju onako kako im pripada, ali da ranije primljene pare ne vraćaju.

Tako će u Beogradu 10. juna ministar iz BIH sa ministrom za rad i socijalnu politiku Srbije Rasimom Ljajićem potpisati ugovor koji iščekuje gotovo 20.000 penzionera sa mešovitim srpsko-bosanskim penzijama. Očekuje se da će potpisivanju sporazuma prisustvovati i Krkobabić, koji je pre tri meseca pokrenuo incijativu za ispravljanje ove nesvakidašnje pozicije penzionera.

"Rešenje o vraćanju novca apsolutno je neodrživo. Jer ako je pogrešila država na štetu pojedinca, tu grešku ne može da snosi pojedinac", rekao je Krkobabić.

Najviše prepreka oko rešavanja penzija sa Hrvatskom

Prema njegovim rečima, u rešavanju problema penzionera koji su nekada radili na teritoriji bivše SFRJ, najviše ih je u odnosu sa Hrvatskom.

Potpredsednik Vlade je naveo da tu ima više prepreka - ne samo utvrđivanja tačnog broja penzionera, kojima su hrvatske vlasti uskratile penzije u periodu od 1991 do 1996, već i da im se ne priznaje staž koji su u Hrvatskoj ostvarili. Najveća je međutim nespremnost hrvatske strane da se ti problemi reše.

"Hrvatska duguje , po našim procenama, penzije za 30.000 do 40.000 penzionera i to čak za pet godina", ukazao je Krkobabić.

"Sa našim susedima želimo kao država i kao narod najprijateljskije odnose. Ali da bi oni bili takvi , potrebno je rešiti ove probleme", rekao je Krkobabić i dodao da će se njihovim rešavanjem otvoriti vrata zemalja regiona za EU integracije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.