Priprema se plan za uređenje finansija

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema se plan za uređenje finansija

Solidarni porez bio bi efikasan tek kada bi se primenio na nižu osnovicu i na penzije, rekao član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i istakao da MMF nije došao u pregovaračku misiju, već da vidi kakve je mere Vlada pripremila. Vučković ističe da Vlada mora da nađe način da uspostavi kontrolu nad javnim preduzećima.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je rekao da su razgovori sa MMF-om prvog dana protekli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobro i da nije u pitanju pregovaračka misija, već utvrđivanje stanja.

"Nema mnogo predloga, sugestija sa njihove strane, došli su samo da vide kakvo je stanje, kako teku pripreme za sledeću godinu, kakve je mere Vlada spremila", rekao je Vučković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Vučković je istakao da Misiju najviše interesuje stanje u javnim finansijama, jer će ove godine Srbija imati visok deficit i visok javni dug.

Ministarstvo finansija priprema plan kojim bi trebalo da se urede finansije zemlje, rekao je Vučković i dodao da su poznati tek obrisi, a ne i definitivne mere koje će biti preduzete.

Govoreći o uvođenju solidarnog poreza Vučković je rekao da je ključno da se vidi na koju osnovicu će biti primenjen. "Tek bi porez pri nižim platama dao efekat. Fiskalni savet je predložio da granica bude 40.000, i da se primenjuje i na penzije, tek tada bi efekat bio pun i dobar", objasnio je Vučković.

On je naglasio i da je potrebno da dođe do racionalizacije radne snage u javnom sektoru. "Dakle ne samo da ne dođe do zapošljavanja, već i da dođe do otpuštanja", kaže Vučković.

Vučković je rekao i da ne očekuje da će doći do "rebalansa rebalansa budžeta", već da je bolje da se koncentriše na donošenje budžeta za 2014. godinu.

Jedan od izvora neefikasnosti srpske privrede su javna preduzeća, rekao je Vučković.

"Svi vraćamo dugove javnih preduzeća, tako da je jedan od najvažnijih elemenata za ozdravljenje naših finansija kontrola i restrukturisanje javnih preduzeća. Vlada mora da nađe način da uspostavi kontrolu jer tamo ima raznih javašluka i propusta u upravljanju", zaključio je Vučković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.