Izvor: B92, 24.Jul.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživljavaju sa 8.000 dinara

Beograd -- Četvoročlana porodica Vujičić iz kragujevačkog naselja Male Pčelice već godinama živi u nehumanim uslovima, od mizerne porodične penzije.

Majka Ružica zbog bolesti više ne može u nadnicu, pa ovih dana uglavnom krompirom i paradajzom iz improvizovane bašte zavarava glad troje dece.

Meso je na tanjiru jednom u dva meseca. Iako Vujičići teško žive već godinama, niko iz njihovog okruženja im nije pružio pomoć, niti pozvao socijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnike, sve do dana dok naša ekipa nije došla da zabeleži njihovu priču.

Vlaga, promaja i memla, to su uslovi u kojima već godinama živi Ružica Vujičić sa trojicom sinova.

U nedovršenoj kući, koju je započeo njen pokojni suprug, poplave su posle svakog pljuska uobičajena pojava.

U nadnicu zbog bolesti Ružica više ne ide, pa decu pokušava da prehrani sa osam hiljada dinara porodične penzije, od koje veći deo odlazi na dažbine.

U kući nema tekuće vode. Nema ni kupatila, pa su i zimi primorani da odlaze u poljski WC.

Najmlađi Bogdan, za koga smo pomislili da ide u prvi, od septembra kreće u sedmi razred.

On strahuje da neće završiti školu, jer majka nema devet i po hiljada dinara da plati komplet knjiga.

Nemaština je dvojicu starijih sinova primorala da i sami u letnjoj sezoni idu u nadnicu. Nismo ih zatekli kod kuće.

Stariji Milija bere maline u okolini Ivanjice, a mlađi Milan radi na građevini.

Obojica su zbog besparice završili samo osnovnu školu. Bogdan strahuje da će se i njemu isto dogoditi i da neće ostvariti svoje snove.

U Centru za socijalni rad kažu da do sada nisu reagovali jer niko iz okruženja porodice Vujičić nije prijavio tešku socijalnu situaciju.

PR Centra za socijalni rad Ljiljana Stanković nas je naknadno obavestila da će ova porodica dobiti jednokratnu materijalnu pomoć, higijenske i prehrambene pakete, da će omogućiti deci školovanje i radno angažovanje, ali će za obezbeđenje boljih uslova života biti potrebna šira akcija donatora koju će podržati i grad Kragujevac.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preživljavaju sa 8.000 dinara

Izvor: Šumadija Press, 24.Jul.2010

Četvoročlana porodica Vujičić iz kragujevačkog naselja Male Pčelice, već godinama živi u nehumanim uslovima, od mizerne porodične penzije.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.