Presuda za lažne penzije na dugom štapu

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za lažne penzije na dugom štapu

Ni dve godine od početka glavnog pretresa protiv 34 optužena za izdavanje lažnih invalidskih penzija, među kojima je i 18 lekara, u Okružnom sudu u Smederevu se ne nazire kraj ovom maratonskom procesu.



Optuženi se terete da su od 1999. do 2005. godine omogućili sticanje preko 500 lažnih invalidskih penzija u Beogradu, Smederevu, Nišu, Žagubici, Majdanpeku, Sremskoj Mitrovici, Kladovu i Užicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lažnih rešenja, koja su se nabavljala po tarifi od 1.500 do 3.000 evra, najviše ima među bivšim radnicima u Duvanskoj industriji Niš, RTB-u "Bor", "Zlatari Majdanpek", "Jugopetrolu", "Tehnogasu" i železari "Sartid". Procenjuje se da je na ovaj način država oštećena za više desetina miliona dinara.

Na optužnici, podignutoj u septembru 2005. godine, prvobitno su se nalazile 32 osobe. Jedan optuženi je preminuo, dok je postupak protiv sedam okrivljenih ustupljen pravosudnim organima u Negotinu.

- Suđenje je usporilo pripajanje drugog postupka sa desetak optuženih, koji se takođe odnosi na falsifikovanje penzija, To nas je vratilo skoro na početak procesa. Nezahvalno je prognozirati kada će se suđenje okončati. Realno je očekivati da će prvostepena presuda biti doneta tokom naredne godine, nadam se, tokom leta - kaže za "Blic nedelje" predsednik veća, sudija Tomislav Đorđević.

Posebno obeležje postupku daje činjenica da se prvooptuženoj Gorici Petković sudi u odsustvu jer je dve i po godine nedostupna pravosudnim organima i za njom je raspisana međunarodna poternica. Ova bivša referentica Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Smederevu je optužena za 24 krivična dela i označena je kao organizator lanca korupcije. Zna se da je posle devetomesčnog pritvora otišla u Crnu Goru, ali tamošnje vlasti odbijaju da je izruče srpskim pravosudnim organima.

- Gorica Petković je za sud u bekstvu. Njeni branioci to negiraju navodeći da je u Crnoj Gori na lečenju. Sud zna čak i njenu adresu, ali tamošnje vlasti odbijaju izručenje. Postoje najave da bi advokati Petkovićeve mogli da ponude jemstvo u zamenu za pritvor, ali to zvanično do suda nije došlo - kaže za "Blic nedelje" predsednik Okružnog suda u Smederevu Slavoljub Nikolić.

Do sada je pred sudskim većem Okružnog suda okončano saslušavanje optuženih. Pri kraju je saslušanje svedoka optužbe, posle čega će pred sud izaći i svedoci odbrane. Optuženi će se u sudnici naći ponovo 11. decembra, za kada je zakazano novo saslušanje svedoka.

Suđenje bivšoj gradonačelnici

Suđenje dr Jasni Avramović, nekadašnjoj predsednici opštine i aktuelnoj zamenici gradonačelnika Smedereva, izdvojeno je iz ovog postupka i u fazi je saslušavanja optuženih. Avramovićeva se tereti za primanje mita, falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja dok je bila načelnik Infektivnog odeljenja bolnice Zdravstvenog centra "Sveti Luka”. Avramovićeva je optužena da je sačinila lažnu dokumentaciju kojom je Bogdan Dašić odložio kaznu zatvora na koju je osuđen zbog trgovine narkoticima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.