Preminuo prvak opere SNP-a Slavoljub Kocić

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo prvak opere SNP-a Slavoljub Kocić

Prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, tenor, Slavoljub Kocić, preminuo je u Novom Sadu u sredu u 66. godini.

U Beogradu je završio Srednju muzičku školu "Stevan Mokranjac" u klasi prof. Radmile Tirnanić, zatim Muzičku akademiju u klasi prof. Zvonimira Krnetića. Od 1973. do 1984. bio je solista umetničkog ansambla JNA. U isto vreme nastupao je i u predstavama Beogradske opere i Pozorišta na Terazijama, kao nosilac glavnih tenorskih uloga. Na operskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu debitovao je 1983/84. ulogom Tamina u operi Čarobna frula V. A. Mocarta. Od 1984, do odlaska u penziju 2008, bio je stalni član Opere SNP-a. Gostovao je u svim operskim kućama nekadašnje Jugoslavije i u zemljama u okruženju. Uporedo se bavio i koncertnom aktivnošću, snimao je za radio i televiziju.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Godine 1996. dodeljeno mu je najviše priznanje SNP-a Zlatna medalja "Jovan Đorđević".

Tokom karijere pevao je sve velike tenorske uloge, bio je nosilac kompletnog lirskog i mladodramskog repertoara SNP-a: Seviljski berberin (Almaviva), Čarobna frula (Tamino), Don Žuan (Don Otavio), Knez Igor (Vladimir), Ljubavni napitak (Nemorino), Evgenije Onjegin (Lenski), Travijata (Alfred), Trubadur (Manriko), Nabuko (Ismail), Rigoleto (Vojvoda), Don Karlos (Don Karlos), Lučija od Lamermura (Edgardo), Jolanta (Vodemon), Majska noć (Levko), Prodana nevesta (Janjik), Boemi (Rodolfo), Madam Baterflaj (Pinkerton), Toska (Kavaradosi), Norma (Polione), Kavalerija rustikana (Turidu), Faust (Faust), Karmen (Don Hose), Verter (Verter), Gilgameš (Enkidu), Pokondirena tikva (Vasa), Suton (Kapetan Lujo), Ero s onoga svijeta (Mićo), Magbet (Magbet), Mocart i Salijeri (Mocart), Pikova dama (Čekalinski), uloge u operetama i dr.

Komemoracija će biti održana u Srpskom narodnom pozorištu, u ponedeljak 17. novembra u 11 sati na sceni "Jovan Đorđević". Sahrana je na Novom groblju u 13.30 sati.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.