Izvor: RTS, 02.Avg.2021, 13:36

Preminuo akademik Vojislav Marić

U Novom Sadu, u 91. godini, preminuo je redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vojislav Marić, saopštio je SANU. Ostavio je značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.
Vojislav Marić je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957.

Od 1955. godine do penzije prošao je sva zvanja na Univerzitetu u Novom Sadu. Za redovnog profesora na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu izabran je 1971. godine.
Svojim idejama i zalaganjem snažno je doprineo razvoju Fakulteta tehničkih nauka – od skromnog Mašinskog fakulteta do najvećeg i jednog od najznačajnijih fakulteta u Srbiji, naveo je SANU.
Za svoj rad nagrađen je Poveljom sa plaketom novosadskog Univerziteta 1955. godine i zahvalnicom Fakulteta 2000. godine.
Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000. godine.
Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve.
Akademik Marić je bio gostujući profesor na više univerziteta u svetu.
Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).
Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku nauku, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.