Izvor: RTS, 27.Apr.2021, 16:13

Preminuo Zlatko Rendulić, poslednji pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata

Zlatko Rendulić, general pukovnik avijacije u penziji, pilot, inženjer i doktor tehničkih nauka i poslednji živi pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata preminuo je u 101. godini u subotu 24. aprila, saopštilo je Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.
Zlatko Rendulić je rođen je 29. septembra 1920. godine u Jastrebarskom, u Hrvatskoj. Već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa 14 godina završio je jedriličarski kurs u Vršcu. Završio je i pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vojnog vazduhoplovstva.

Učestvovao je u Aprilskom ratu, a posle kapitulacije živeo i radio u Zagrebu sve do 1943. kada odlazi u partizane, odakle ga šalju u Italiju u RAF-ovu školu za obuku za pilota lovca na "spitfajerima".
Kada je postignut sporazum sa SSSR-om on je sa grupom pilota poslat u Grozni na obuku za pilota jurišnih bombardera "Il-2".
Po završetku rata, Rendulić je prešao put od pilota u operativnoj jedinici vazduhoplovstva (jurišni puk "Il-2"), komesara eskadrile, zatim probnog pilota i pilota-inženjera za ispitivanje aviona u letu u Vazduhoplovnom opitnom centru (VOC), glavnog aerodinamičara projekta aviona "galeb" u Vazduhoplovnotehničkom institutu, zatim načelnika aerodinamike i konačno direktora Instituta. 
Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine, sovjetskoj Vojno-vazduhoplovnoj inženjerskoj akademiji Žukovski. Magistrirao je 1954. na Univerzitetu Kornel i univerzitetu Mičigen. Doktorirao je 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu.
Kao redovni profesor radio je u Centru za strateške studije Generalštaba JNA.  
Bio je odgovoran za projekte aviona G-2 galeb, J-21 jastreb i J-20 kraguj. 
Vojnu karijeru završio je u činu general-pukovnika, kao pomoćnik načelnika Generalštaba za naučno istraživački rad.
Aktivno je leteo do 1959. godine na 47 tipova aviona. 
Bio je predavač Aerodinamike na jugoslovenskim vojnim školama i dugogodišnji predavač u Centru za strategijske studije Generalštaba JNA.
Njegovim najvećim doprinosom smatra se to, što je "pobedio" konzervativnu struju u JNA koja je zastupala tezu "potreban je poslušan, a ne pametan oficir".
General Rendulić je zaslužan i što je s profesorima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu formirao Višu vojno-vazduhoplovnu tehničku akademiju u Žarkovu 1966. godine. 
Nosilac je mnogih ratnih i mirnodopskih odlikovanja. 
Vreme i mesto sahrane Zlatka Rendulovića biće naknadno objavljeni, navodi se na sajtu Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslednji pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva preminuo u 101. godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2021

U Beogradu je u 101. godini preminuo Zlatko Rendulić, general pukovnik avijacije u penziji, poslednji živi pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata, saopštilo je danas Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije...On je preminuo u subotu, 24. aprila,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NAPUSTILA NAS JE LEGENDA! Zlatko Rendulić bio je POSLEDNJI ŽIVI PILOT vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021

Za medije to čak i i nije bila neka vest, a on je do pre nekoliko dana bio poslednji živi pilot kraljevskog vazduhoplovstva, ali i oficir koji je nadigrao i SAD i SSSR...Prof. dr Zlatko Rendulić, general pukovnik avijacije u penziji, pilot, inženjer i doktor tehničkih nauka i poslednji živi pilot...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.