Preminuo Predrag Delibašić

Izvor: RTS, 06.Avg.2016, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Predrag Delibašić

Profesor u penziji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i u Novom Sadu Predrag Delibašić preminuo je u 88. godini.
Delibašić je rođen u Sarajevu 1928. godine gde je završio gimnaziju nakon čega je u Beogradu završio Visoku filmsku školu.
Diplomirao je i na Odseku režije Akademije za pozorišnu umetnost 1953. godine. U Rimu je šest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina kasnije završio režiju u Eksperimentalnom centru za kinematografiju 1959. godine.
Profesor Delibašić je režirao niz pozorišnih predstava i filmova a poznat je i kao režiser i scenarista velikog broja dokumentarnih filmova.
Jedan je od inicijatora-osnivača i direktor Centra za kulturnu inicijativu. Program i manifestacije Centra ušle su program tadašnje međudržavne saradnje Jugoslavije i Italije.
Između ostalih aktivnosti, Centar je organizovao u Italiji izložbe naših poznatih likovnih umetnika, retrospektivu filmova istaknutih autora, Živojina Pavlovića, Makavejeva i drugih, međunarodni naučni skup u Beogradu posvećen semiologiji u muzici.
Predavao je kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.
Jedan je od glavnih pokretača i autora "Leksikona filmskih i televizijskih pojmova" u izdanju Naučne knjige i Univerziteta umetnosti iz Beograda.
Autor je i mnogih članaka, studija i eseja iz oblasti filma, za domaće i strane listove i časopise.
Među mnogim nagradama dobitnik je i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke za životno delo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo profesor Predrag Delibašić

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2016

Profesor u penziji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i u Novom Sadu Predrag Delibašić preminuo je u 88. godini...Delibašić je rođen u Sarajevu 1928. godine gde je završio gimnaziju nakon čega je u Beogradu završio Visoku filmsku školu. Diplomirao je i na Odseku režije Akademije za pozorišnu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.