Preminula glumica Dobrila Šokica

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula glumica Dobrila Šokica

Glumica Dobrila Šokica, prvakinja Drame Srpskog narodnog pozorišta u penziji, preminula je 25. maja u Novom Sadu, saopštilo je danas to pozorište.

Rodjena je u Kragujevcu 1934. godine a nakon osnovnog školovanja u Beogradu, Državnu pozorišnu školu završila je u Novom Sadu, u klasi profesora Slavka Simića i LJubice Ravasi.

Prvi angažman dobila je 1954. godine u somborskom Narodnom pozorištu, da bi već godinu kasnije postala stalni član Drame Srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, na čijoj je sceni ostvarila vrlo zapažene uloge.

Ostaće upamćena po mnogim ulogama, koje su joj donele epitet jedne od najboljih glumica na srpskom pozorišnom prostoru ali medju najzapaženijima su njeno tumačenje Feme u predstavi "Pokondirena tikva" i Gazdarice u "Velikom Maku", u antologijskim režijama Dejana Mijača.

Višestruka je dobitnica nagrade Udruženja dramskih umetnika Vojvodine, dva puta je dobila "Zlatnog ćurana" na danima komedije u Jagodini, dobitnica je Oktobarske nagrade Novog Sada, Zlatne medalje SNP-a "Jovan DJordjević" i Nagrade "Branislav Nušić" za životno delo.

Komemoracija povodom smrti Dobrile Šokice biće održana sutra u 11 sati u SNP-u a sahrana je u 13.15 na Novom groblju u Novom Sadu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.