Premijer prećutao pad plata i penzija

Izvor: Press, 07.Jul.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer prećutao pad plata i penzija

Mirko Cvetković 20 minuta nabrajao uspehe svog kabineta, jedino ni reč nije progovorio o padu zarada, rastu nezaposlenosti, dramatičnom padu dinara, inflaciji...
Premijer Mirko Cvetković podneo je juče na javnoj sednici izveštaj povodom dvogodišnjice rada Vlade Srbije. Cvetković je skoro 20 minuta nabrajao uspehe svog kabineta, a jedino što u izveštaju na pet gusto kucanih strana nije pomenuo nijednom rečju su realni pad plata i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << penzija, rast nezaposlenosti, dramatičan pad vrednosti dinara, inflacija...
Premijer je ustvrdio da je Vlada uspešno istrajala na ispunjenju ključnih ciljeva koji su postavljeni na početku mandata - evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo i Metohiju, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije. Cvetković je kazao da su uklonjene brojne prepreke na putu Srbije ka EU, da građani posle 20 godina blokade putuju bez viza, da je Srbija predala zahtev za prijem u EU, ratifikovan SSP, da se promet robe odvija nesmetano... Prema njegovim rečima, prvi put su u Srbiji uspostavljeni evropski standardi u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, poljoprivrede, trgovine i zaštite potrošača, telekomunikacija, saobraćaja, kulture, sporta...

- Nikada u istoriji Srbije nije vođena ni ovako snažna borba protiv kriminala, što je rezultiralo smanjenjem stepena kriminala i korupcije... Nastojimo da kriminal sasečemo u korenu. Srbija neće biti bezbedno mesto za kriminalce, niti će oni moći da sačuvaju imovinu stečenu kriminalom - poručio je Cvetković i dodao da je trajno i privremeno oduzeta imovina vredna više od 100 miliona evra.
Sprečili, očuvali, zaustavili...
Premijer je podsetio da su reformisane bezbednosne službe i Vojska, u uspehe nabrojao donošenje 470 zakona koje je parlamentu predložila Vlada i dodao:
- Naša diplomatija je zaustavila proces priznavanja nezavisnosti KiM i izborila se za veliko interesovanje svetske javnosti za proces pred MSP-om u kojem učestvuje čak 35 država. Mi očekujemo pozitivno mišljenje suda koje će dati šansu novim pregovorima o Kosovu.
Premijer se osvrnuo i na ekonomiju, konstatujući da je Vlada na tom planu uložila najviše snage i sredstava pošto je umesto razvojnih mera bila prinuđena da upravlja jednom od najvećih ekonomskih kriza u istoriji.
- Daleko od toga da smo potpuno prebrodili krizu, ali sad već mogu da ocenim da su otklonjene najveće opasnosti. Srbija je sprečila propadanje svoje privrede, očuvala bankarski sistem, slobodno tržište i intervenisala posebnim merama da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi - kazao je Cvetković.
Pošto je posle svog izlaganja otvorio diskusiju, novinari su iskoristili priliku da podsete premijera da građani nikad teže nisu živeli, da imaju plate najniže u regionu...
- Vlada ima jasna saznanja da građani teško žive i čini sve da obezbedi brži privredni rast i da bude socijalno odgovorna prema najranjivijim kategorijama - odgovorio je Cvetković, koji se nije složio s ocenom da su prosečne plate u Srbiji najniže u regionu, istakavši da su zarade niže u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Makedoniji.
Ministri dali maksimum
On je priznao da Srbija ima veliki problem sa nezaposlenošću (19,2 odsto), ali se branio tvrdnjom da je taj problem prisutan u kontinuitetu, „i pre krize", i da ima zemalja sa višom stopom nezaposlenosti. Na kraju, nije želeo da oceni rad Vlade, napominjući da su ministri protekle dve godine učinili maksimalne napore u svojim domenima.
Mrkonjić se udvarao Diani Dragutinović, Dulić se igrao na „ajpedu"
Sednica Vlade počela je sa 15 minuta zakašnjenja i to tradicionalnim doskočicama ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, koji je koleginici Diani Dragutinović dobacio: „Što si lepa". Iako je Dragutinovićeva odmahnula rukom, Mrkonjić je nastavio: „Stvarno si lepa. Evo, pitaj Božu Đelića."


Tokom sednice bila je očigledna nezainteresovanost ministara za izlaganje premijera. Tako se Jasna Matić sve vreme igrala mobilnim telefonom, a Oliver Dulić svojim „ajpedom". Dulić je, doduše, objašnjavao Markoviću kako radi najnovije „Eplovo" tehnološko čudo. Najstariji član Cvetkovićevog kabineta Jovan Krkobabić prekraćivao je vreme u ćaskanju sa Draganom Šutanovcem i Mlađanom Dinkićem.

Sednici nisu prisustvovali Vuk Jeremić, Slobodan Milosavljević i Sulejman Ugljanin.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.