Povećanje PDV-a biće pogubno

Izvor: Blic, 24.Dec.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje PDV-a biće pogubno

Umesto predizbornim aktivnostima, Vlada Srbije ozbiljno bi trebalo da se zamisli nad upozorenjem Fiskalnog saveta. Realni scenario u 2012. je stagnacija privrede, odnosno da nema rasta, što bi se odrazilo i na planirani budžet. U tom slučaju, Vlada bi morala da ima spremne mere, koje su bolne - od oštrog smanjenja javnih investicija do zamrzavanja plata i penzija, pa i povećanja PDV-a, upozorio je Pavle Petrović, predsednik saveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Privrednici i ekonomisti, ukazuju da ima i drugih rešenja - od smanjenja administracije i sive ekonomije do reforme javnih preduzeća. Rast PDV loše bi uticao na ionako nizak standard građana, ali je to, kako priznaju ekonomisti, najlakše rešenje za vlast.

- U 2012. godini mogu da se pojave problemi u finansiranju obaveza države, koje iznose oko 510 milijardi dinara. Problemi mogu nastati već u prvoj polovini iduće godine, a za to aktuelna Vlada treba da ima pripremljene mere prilagođavanja. Ukoliko privreda bude stagnirala, to će zahtevati bolne rezove. Izbor može biti između zamrzavanja plata i penzija, povećanja PDV sa 18 na 20 odsto, kao i smanjenja javnih investicija, što bi bilo najgore rešenje - naglašava Petrović.

Povećanje PDV imalo bi kao kratkoročni efekat poskupljenja i time direktan udar na standard građana.

Međutim veći PDV, kako upozorava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Savić, neće reštiti problem boljeg punjenja budžeta.

- Povećanjem PDV samo ćete povećati cenu proizvoda, ljudi će manje kupovati, a to će naterati i veliki broj proizvođača u sivu zonu - kaže Savić.

Kakve god da su predložene mere Fiskalnog saveta Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, smatra da ih ova vlada neće sporovoditi.

- Mera koju izbegavaju i najrazvijenije zemlje jeste povećanje PDV-a. Mađari su povećali PDV na 27 odsto, Hrvati imaju 23 odsto PDV-a, a razmišljaju da ga povećaju na 25 odsto. To su mere koje se u praksi uopšte nisu pokazale jer su im budžeti, uprkos tome, ostali isti - naglašava za "Blic” Ivan Nikolić.

U godini kada se PDV poveća, kako kaže, naizgled se čini da imate bolju situaciju, onda dolazi do pada prometa jer sve poskupljuje, a privreda se dovodi zbog manje tražnje u lošu situaciju. Jedina prava mera, po mišljenju našeg sagovornika, jeste ona koja doprinosi povećanju privredne aktivnosti.

Za privredu najava o eventulanom povećanju PDV-a u ovom momentu je "čudan” predlog.

- Nije rešenje u povećanju PDV-a niti poreza, jer ovaj nivo poreskih opterećenja ne odgovara snazi poreskih obveznika. Rešenje je u smanjivanju javne potrošnje, ali očigledno je da niko nema hrabrosti da krene tim putem. Celu deceniju izbegavamo sprovođenje unutrašnjih reformi, a ovaj put su izbori izgovor. Mora da se smanji javna potrošnja i da se privreda digne na noge - izričit je Nikola Pavičić, počasni direktor "Tarketa”.

Predrag Matijević, vlasnik Industrije mesa "Matijević”, kaže da očekuje povećanje PDV-a jer vlada nema izbora i ne zna kako da pokrije deficit. Druga rešenja, kao što je smanjenje administracije i sive ekonomije, reforma javnih preduzeća, nisu popularna jer ih ostavljaju bez birača.

- Zbog većeg PDV-a biće više sive ekonomije, pijace će biti sve jače, firme će sve više izbegavati porez. Moraćemo i da povećamo cene, a to će platiti krajnji kupac - smatra Matijević.

Fiskalni savet upozorio je i na rizike u 2012. godini. Tri su osnovna koja mogu da utiču na to da se ne ispuni fiskalna politika. Osim manjeg rasta od planiranih 1,5 odsto, rizik je i veći deficit budžeta zbog optimističnog planiranja prihoda, mogućnost da rashodi budu veći od plana, ali i finansiranje deficita i otplate glavnice javnog duga.

Zabrinjava i što će javni dug najverovatnije premašiti 45 odsto BDP. Fiskalni savet ukazuje da će Vlada i zbog toga biti u obavezi da pripremi kredibilan plan mera jer bi dug mogao da dostigne i 55 odsto BDP.

Ćirić: Ne diramo PDV ni primanja

U Vladi, sudeći po rečima Nebojše Ćirića, ne razmišljaju o povećanju PDV-a, niti zamrzavanju plata i penzija.

- PDV neće biti povećan u vreme trajanja ovog mandata Vlade. Plate i penzije će rasti ispod nivoa inflacije. Pomno ćemo pratiti situaciju i mislim da je sada preuranjeno za takve mere. Sa MMF smo napravili jednu realnu projekciju rasta za 2012. od 1,5 odsto, očekujemo da priliv stranih direktnih investicija bude i dalje jak, da će izvoz nastaviti da raste - kaže za "Blic” Ćirić.

Povezane vesti: Plate u javnom sektoru za trećinu veće nego u privatnom Dejanović: Glasanje o budžetu sutra od 13 sati Ljajić: Ne vidim izvore za povećanje plata i penzija I Jelašić i Šoškić protiv odmrzavanja plata i penzija Godišnji porez na stan od 80.000 evra - 12.000 dinara

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Harač, rajo!

Izvor: Blic, 25.Dec.2011, 03:05

Kasi ove države se dno ne vidi, ali su njeni podanici, definitivno, dnu sve bliži! Nad našim vratovima lebdi mač zamrzavanja plata i penzija, ali i povećanje PDV sa 18 na 20 odsto kako bi se zakrpila ogromna budžetska rupa u godini koja dolazi. I u kojoj nam neće cvetati ruže, mada ni u ovoj...

Nastavak na Blic...

Veći PDV snizio bi već loš standard

Izvor: B92, 25.Dec.2011

Beograd -- Ako privreda bude stagnirala 2012. plate i penzije mogu biti zamrznute, a PDV povećan sa 18 na 20 odsto, kaže Pavle Petrović predsednik Fiskalnog saveta...Privrednici i ekonomisti, ukazuju da ima i drugih rešenja - od smanjenja administracije i sive ekonomije do reforme javnih preduzeća....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.