Izvor: Magyar Szó, 24.Nov.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošta u Malim Pijacama se neće zatvoriti

Za oko 2.000 žitelja Malih Pijaca bi nastao veliki problem, ukoliko bi se od prvog novembra zaista zatvorila pošta, jer bi u tom slučaju zbog uplate računa ili podizanja penzija morali putovati barem do Horgoša ili Kanjiže. Zahvaljujući mesnoj zajednici Male Pijace, u selu će od ovog meseca početi raditi ugovorna pošta, slično kao i u drugim naseljima. Cene i usluge se neće menjati, samo će druge osobe raditi.

Javno preduzeće PTT "Saobraćaja Srbija" je u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << stavila pred svršen čin rukovodstvo sela kada je izjavilo da će od prvog novembra ukinuti svoju filijalu u Malim Pijacama, te je ponudilo i alternativne mogućnosti koje je mesna zajednica iskoristila. Ede Sarapka, zamenik predsednika mesne zajednice, je izjavio da je bilo gotovo nemoguće za tako kratko vreme organizovati uslove za dalji rad pošte. „Mogućnost koju su nam ponudili je bila da u selu počne da funkcioniše ugovorna pošta, ali je trebalo naći preduzetnika ili mesnu zajednicu koja bi taj ugovor sklopila sa javnim preduzećem. Zgrada pošte je u vlasništvu mesne zajednice, i zbog toga smo se odlučili za drugu varijantu, ali je postojao dodatni problem - to što mesna zajednica ne može uposliti radnike. Problem smo rešili tako što je civilno udruženje „Pokret za Male Pijace” primilo radnike”, kaže Sarapka.

Javno preduzeće PTT "Saobraćaja Srbija" je u svom obrazloženju odluke izjavilo da se u slučaju manjih naselja, u cilju rentabilnosti, zaključuje ugovor sa pravnim licem, umesto da se održi postojeće stanje. Dosadašnju radnicu nisu mogli uposliti u ugovornoj pošti zbog toga što njen radni odnos nije prestao, nego je samo premeštena na drugo radno mesto.

Pošta trenutno ima jednog zaposlenog i jednog ugovornog pismonošu. Od prometa javno preduzeće PTT "Saobraćaja Srbija" dobija određen deo, odnosno od tih sredstava se plaćaju plate zaposlenih. Nije sigurno da će u ovom malom selu održavanje pošte biti rentabilno, ali je zato mesna zajednica morala da pristane na taj korak, naročito zbog toga što u selu nema ni jedne banke.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.