Poslodavcima predlog zakona o radu dobar

Izvor: Press, 13.Jul.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavcima predlog zakona o radu dobar

"Ovo je zakon koji u punom kapacitetu mora da nas uvede na evropsko tržište rada, ako želimo da bilo šta reformišemo u Srbiji", rekao je Bojović Tanjugu.

On je dodao da se izmenama Zakona o radu omogućava da stručnost i permanentno usavršavanje budu prioriteti na tržištu rada, dok je, primećuje, do sada bilo dovoljno da se dobije posao i zakon je kroz minuli rad, primenu odredbi kolektivnog ugovora i "kroz puke formalnosti", štitio radnike, tako da se ne usavršavaju i ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rade na sebi.

"Jednom ste dobili posao i čekate penziju. Ovo sada tera svakoga, bez obzira na to koliko ima godina radnog staža, da stalno i permanetno radi na sebi i usavršava se, što tržište i tehnološki zahtevi traže od svakog radnika", zaključio je Bojović.

Vršilac dužnosti direktora JKP "Parking servis" Andrija Čupković kaže da u potpunosti podržava predložene izmene zakona jer štite dobre radnike i samo preduzeće, a primećuje da se zakonu protive jedino pojedine sindikalne vođe, koje se "kriju iza interesa radnika a u stvari brinu samo o svom položaju".

Kao rukovodilac velikog komunalnog preduzeća sa više od hiljadu zaposlenih i više od 400 miliona dinara dobiti u prvih šest meseci ove godine, Čupković u izjavi Tanjugu podseća da je po sadašnjem Zakonu o radu, koji je na snazi od 2005, više od 300.000 radnika ostalo bez posla, a da sindikalne vođe nisu ništa uradile da se izbore za njihova radna mesta. 

"Zato je priča vođa sindikata da je postojeći zakon o radu dobar obična prevara. Ne može država da bude talac grupe sindikalnih vođa koji brinu samo o sebi, a ne o radnicima", rekao je Čupković ocenjujući da novi zakon štiti interese i investitora i radnika i države. 

On je rekao i da je Parking servis u procesu pripreme za raspisivanje tendera za javno privatno partnerstvo za četiri javne podzemne garaže, da njihova izgradnja znači oko dve hiljade novih parking mesta, više od stotinu novih radnih mesta i posao za domaće građevinarske firme koje će graditi ove objekte. 

"Ove investicije će biti lakše ako usvojimo novi Zakon o radu", ukazao je Čupković i dodao da zemlji koja želi da privuče investicije ne trebaju nestabilnost i protesti "koje organizuju Orbović i Čanak". 

Oni govore samo u svoje ime a njihov osnovni cilj je borba protiv Aleksandra Vučića. Vreme je da Srbija počne da radi, da se razvija, da se u nju investira i da obezbedimo posao za naše ljude, smatra Čupković koji je pozvao sve privrednike da podrže ekonomske reforme koje je pokrenuo premijer i vlada koju vodi.

Ekonomista Ljubodrag Savić uveren je da stari Zakon o radu treba menjati, ali dodaje da je trebalo ostvariti kompromis sa "predstavnicima rada, a to su sindikati - kakvi god bili". 

U izjavi Tajnugu Savić je danas ocenio da nema sumnje da Srbija predugo živi sa jednim zakonom o radu koji je donet pre decenije, te da je u njemu potpuni anahronizam to što je poslodavac morao da plati otpremninu za radnika koji, recimo, radi kod njega samo godinu dana, a pre toga je radio u nekoj drugoj firmi 25 godina.

To je, primećuje, sasvim sigurno bila nepovoljna okolnost u zapošljavanju starijih radnika, navodi Savić i ukazuje na potrebu da se prilagodimo situaciji u kojoj se nalazimo - i ekonomskoj krizi i problemima sa javnim finansijama, ali istovremeno tvrdi da "mi u Srbiji previše očekujemo od donošenja reformskih zakona".

Podsetivši da je vlada ovog puta odlučila da preseče javnu raspravu i uradi ono što misli da treba, Savić kaže da to možda neće biti najbolje ni za građane, pa ni za vladu - dugoročno, ali primećuje i da su sindikalni lideri, koji se najžešće protive zakonu, ljudi koji se bore samo za svoje privilegije. 
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.