Poslednji Mazdin rotacioni motor

Izvor: B92, 27.Jun.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Mazdin rotacioni motor

U petak 22. juna sa proizvodne trake Mazdine fabrike u Hirošimi sišao je poslednji primerak čuvenog sportskog modela RX-8, a zajedno sa njim u istoriju je otišao i rotacioni motor koji se ugrađivao u ovaj automobil.

Iako su u Mazdi oduvek isticali prednosti rotacionih motora, odlaskom u penziju modela RX-8 prestala je i proizvodnja ovih specifičnih pogonskih agregata.

Mazda je praktično do pre nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana bila jedini proizvođač serijskih automobila koji je ugrađivao rotacione (Vankel) motore u svoje modele.

Kada su najavili prestanak proizvodnje ove vrste agragata, u Mazdi su ipak ostavili rezervu da će se jednog dana ponovo vratiti na tržište sa potpuno novom generacijom rotacionih motora.

Ipak, takvi planovi su za sada samo na papiru, a u međuvremenu japanska kompanija potpuno se fokusirala na razvoj konvencionalnih motora sa SkyActiv tehnologijom, koja ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti vozila i smanjenje zagađenja vazduha.

Što se tiče budućnosti rotacionih motora, potpredsednik Mazde Robert Dejvis (Robert Davis) izjavio je nedavno da u toj kompaniji istražuju mogućnost njihove upotrebe ne kao pogonskih agregata, već kao električnih generatora.

Funkcija takvih motora bila bi da omoguće produženi domet kretanja automobila na električni pogon, a, složićete se, to onda više neće biti Vankelovi motori kakve sada poznajemo.

Pročitajte više o Mazdi RX-8 i Mazdinim rotacionim motorima.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poslednji RX-8 motor sišao sa Mazda-ine proizvodne linije

Izvor: Moto.rs, 27.Jun.2012

Pored toga što će nekima biti krivo zbog toga što više neće biti rotirajućih motora, treba imati u vidu činjenicu da uprkos tome što su ovakvi motori daleko snažniji nego oni koji ih menjaju, oni nikada ne mogu postići takvu ekonomičnost po pitanju potrošnje goriva i tako nizak nivo emitovanja...

Nastavak na Moto.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.