Pola godine kasnije u penziju

Izvor: Politika, Beta, 06.Dec.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola godine kasnije u penziju

Muškarci će od Nove godine raditi do 64 i po godine starosti i 17 godina radnog staža, a žene do 59 i po godina i 17 godina staža

Starosna granica za odlazak u penziju pomera se za šest meseci od 1. januara 2010. godine.

Muškarci će tako odlaziti u penziju s najmanje 64 i po godine života i 17 godina radnog staža, a žene sa 59 i po godina starosti i 17 godina staža.

U Republičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) podsećaju da oni koji ispunjavaju uslove da u penziju odu prema trenutno važećim starosnim granicama (64 godine za muškarce i 59 godina za žene, uz 18 godina radnog staža) radni odnos moraju da prekinu najkasnije 30. decembra, a zahtev za penzionisanje da podnesu 31. decembra.

„Oni kojima radni odnos prestane 31. decembra penzionisanje mogu zatražiti tek dan kasnije. U tom slučaju od 1. januara za njih će važiti novi uslovi za penzionisanje, a dok ih ne ispune neće dobijati nikakva primanja”, rekla je direktorka sektora za informisanje u fondu PIO Jelica Timotijević.

Ona napominje da se pomeranje starosne granice ne odnosi na one koji žele da se penzionišu uz puni radni staž od 35 godina za žene i 40 za muškarce. Uz pun radni staž može se penzionisati sa najmanje 53 godine.

Beta

[objavljeno: 07/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.