Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Čuli smo poruku građana, prihvatamo sve zahteve sindikata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da je Vlada čula glas građana i da će prihvatiti sve predloge sindikata koji su skupili više od 740.000 potpisa za referendum o vraćanju starosna granice za odlazak u punu penziju sa 67 na 65 godina.

"Analizirali smo situaciju i doneli sledeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada doneli smo odluku da ćemo u celosti preuzeti zahteve referendumske inicijative i promeniti Zakon o penzionom osiguranju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Plenković na sednici Vlade.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da je pomalo iznenađen odlukom premijera.

"I dalje smo primarno u očekivanju referenduma, s obzirom na prikupljene potpise. Više od toga ne mogu vam reći sve dok se ne konsultujem s ostalim sindikatima. Ovo je novi trenutak zbog kojeg mi inicijatori referenduma moramo da sednemo i da se dogovorimo", rekao je Sever.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je, međutim, da i dalje očekuje raspisivanje referenduma, navodi agencija Hina.

"Zašto bismo verovali predsedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada sprovodila protiv naše referendumske inicijative", rekao je Novosel.

Sindikalci okupljeni u inicijativu "67 je previše" proletos su prikupili više od 740.000 potpisa za održavanje referenduma. Oni traže izjašnjavanje o izmenama Zakona o penzionom osiguranju, koji od 2028. predviđa odlazak u penziju sa 67 godina. Uz to žele i da starosna granica za sticanje prava na prevremrenu penziju bude 60 godina, kao i da se penalizacija zbog prevremene penzije smanji s 0,3 na 0,2 odsto.

Organizatori okupljeni u inicijativu "67 je previše" smatraju da ima dovoljno novca za penzije, samo što nije pravedno raspoređen. Skupljanje potpisa pratila je i antireferendumska kampanja Vlade.

Resorni ministar Marko Pavić u vreme prikupljanja potpisa tvrdio je da bi eventualna realizacija sindikalnih zahteva državu koštala 45 milijardi kuna do 2040. godine, kao i da bi penzije bile niže pet do sedam odsto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Plenković kapitulirao da bi spasio predsjednicu

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Sep.2019, 08:07

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković priznao je poraz, Vlada će, nakon devet mjeseci primjene, odustati od glavnih temelja svoje mirovinske reforme i u mirovinsko zakonodavstvo će ugraditi sve zahtjeve koje su sindikati istaknuli u svojoj referendumskoj inicijativi. ..Takav obrat i odustajanje od promjena...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.